Jana Vondrová "> Reakce na změny v návrhu zákona o ochraně přírody a krajiny - Ekolist.cz

Českobratrská církev evangelická: Reakce na změny v návrhu zákona o ochraně přírody a krajiny

Návrh zákona o ochraně přírody a krajiny podle změn, které navrhli v lednu senátoři, povede k vyprázdnění pojmu „národní park“, varuje poradní odbor Českobratrské církve evangelické pro otázky životního prostředí.

Prohlášení poradního odboru Českobratrské církve evangelické pro otázky životního prostředí:

Národní park„Podle Bible byl svět nám lidem svěřen do péče, abychom byli dobrými hospodáři. Svojí činností jsme však náš svět přetvořili za dlouhá tisíciletí natolik, že především v Evropě nezbývá mnoho míst, kde bychom měli šanci setkat se tváří v tvář s nenarušenou či nerušeně se obnovující přírodou.

Taková místa chráníme především v národních parcích. Ty zaujímají 1,5 % rozlohy České republiky. Máme za to, že alespoň na tomto zlomku území musí mít ochrana přírody přednost před ostatními lidskými aktivitami – které mají naopak přednost na zbývajících 98,5 % našeho státu.

Proto se přidáváme i my k výzvě poslancům Parlamentu ČR, aby se při svém nadcházejícím hlasování přidrželi původní verze novely zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve verzi schválené v prosinci 2016 Poslaneckou sněmovnou, a zamítli verzi, kterou 18. ledna 2017 schválila horní komora Parlamentu ČR. Senátní verze zákona totiž především narušuje jasnou definici cílů existence národních parků (§ 15), což nás vede k obavám, že by zákon v této verzi vedl k faktickému vyprázdnění pojmu „národní park“ v české legislativě a k ohrožení reálné ochrany přírody v Národních parcích České Švýcarsko, Krkonoše, Podyjí i Šumava.“