Liberecký kraj: Šancí pro Ralsko může být pastva divokých koní

8. března 2017 | Liberecký kraj
Autor: Markéta Dědková, tel: 485 226 324, 739 541 624
Na přírodní památce Meandry Ploučnice u Mimoně by se mohlo pást stádo divokých koní. Liberecký kraj má od roku 2016 povinnost zajistit péči této přírodní památky a forma přirozené pastvy může být ideálním řešením. Myšlenku podporuje také společnost Česká krajina o.p.s., jejímž projektem je i pastevní rezervace v Milovicích.

„V Plánu péče o přírodní památky je naplánována údržba příslušné části nivy řeky Ploučnice kosením, případně pastvou hospodářských zvířat. Liberecký kraj je za zajištění péče zodpovědný. Pro tuto lokalitu je kosení ročně velmi nákladné. Pastva divokých koní je mnohem vhodnější, efektivnější a levnější. Není potřeba je ustájit přes zimu, nedokrmují se, nepotřebují preventivní veterinární péči. Nezpochybnitelnou přidanou hodnotou je zvýšení atraktivity tohoto území pro jeho návštěvníky,“ říká Jiří Löffelmann, člen rady kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Náklady na vyčištění území, které by bylo součástí pastevního areálu, od pozůstatků pobytu sovětské armády a stávajících černých skládek by byly uznatelnými náklady projektu podávaného do OPŽP. Zajištění projektu a jeho financování z tohoto programu by zajistila společnost Česká krajiny o.p.s.
Markéta Dědková, tel: 485 226 324, 739 541 624 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.