ODS: Senátoři ODS budou dnes bojovat za individuální svobodu a za rozumný přístup k ochraně NP Šumava

18. ledna 2017 | ODS
Senát dnes na svém zasedání bude projednávat protikuřácký zákon. Občanští demokraté upozorňují na zbytečnou a nesmyslnou přísnost zákona, která nemá ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi obdobu. ODS bude také usilovat o úpravu návrhu zákona o ochraně životního prostředí a bránit tak NP Šumava před jeho devastací.

„Doufám, že senátoři nakonec protikuřácký zákon nepodpoří a vrátí ho zpět do sněmovny. Ten zákon je ve srovnání s ostatními zeměmi v Evropě nesmyslně přísný a spoustu věcí neřeší nebo řeší špatně. Jeho největší slabinou je ale zákon samotný, zákon, který reguluje, omezuje, nařizuje a chce vychovávat. Bere majitelům restaurací a hospod svobodu rozhodnout se, jak bude vypadat jejich podnik, zákazníkům bere svobodu volby, v jaké hospodě chtějí sedět a kam chtějí jít na pivo. Když vidím počínání současné vládní koalice, která si regulace dala do programu, tak si nechci představit, co přijde příště,“ vysvětluje místopředseda Senátu Jaroslav Kubera.

Senát se také bude zabývat zákonem o ochraně přírody, který ale bude mít na Národní park Šumava výrazně negativní dopad.

„Když před třemi lety ministr Brabec hlasoval proti senátnímu návrhu zákona o NP Šumava, slíbil, že připraví zákon lepší. Proti novele, kterou předložil a kterou schválila Poslanecká sněmovna, se okamžitě ostře ohradilo Zastupitelstvo Plzeňského kraje, Rada Jihočeského kraje, Svaz obcí NP Šumava, Lesy ČR, Vojenské lesy a statky, Mikroregion Šumava, naprostá většina šumavských obcí a různých spolků. Novela zákona se v podstatě kryje s požadavky Hnutí Duha, které Senát projednával před Vánoci v petici za dobrý zákon o NP Šumava. Novela zákona v podstatě legalizuje všechny zločiny, které Hnutí Duha na Šumavě napáchalo a dává nadpoloviční většinu Šumavy do tzv. divočiny či bezzásahovosti, čímž umožňuje další vznik kůrovcové kalamity, následné kácení, usychání šumavských lesů a vysychání Šumavy. V Senátu zákon odmítl výbor pro životní prostředí i hospodářský výbor. A ústavněprávní výbor navrhl kompletní pozměňovací návrh, který opravuje největší šílenosti. A pevně věřím, že tento pozměňovací návrh bude dnes přijat. A že ho Poslanecká sněmovna nakonec schválí,“ říká jihočeský senátor Tomáš Jirsa.

Všechny komentáře (1)

JD

Jindřich Duras

28.1.2017 17:16
Když to říká senátor Tomáš Jirsa, známý bojovník za lepší životní prostředí, tak to jistě bude pravda.
A teď vážně: To, co drahý Senát zapaskvilil, bude asi těžké až nemožné dát do nějakého funkčního a rozumného stavu. Že pání senátoři moc nechápou, o čem Národní parky jsou, ale naopak se chtějí předvést jako bijci za "lidi", to mě nepřekvapuje.
Odpovědět