Dalibor Dostál "> V rezervaci velkých kopytníků se narodila dvě zubří mláďata během jediného dne - Ekolist.cz

Česká krajina: V rezervaci velkých kopytníků se narodila dvě zubří mláďata během jediného dne

11. července 2017 | Česká krajina
Autor: Dalibor Dostál, tel: 606 635 303
Hned o dva nové přírůstky se během jediného dne rozrostlo stádo zubrů, které se nachází v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice, na pastvině nedaleko Benátek nad Jizerou. První mládě přišlo na svět včera večer nebo během noci na dnešek. Druhé pak v průběhu dnešního dopoledne.

V rezervaci se tak letos stádo zubrů rozrostlo již o tři mláďata, čtvrté se narodilo již v průběhu loňského roku. „Zubři patří stále mezi ohrožené živočišné druhy, proto jsme velmi rádi, že se nám je v rezervaci daří rozmnožovat,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

„Pohlaví mláďat budeme určovat až v příštích dnech. Dnes jsme nechtěli zvířata rušit, aby bylo začleňování nových přírůstků do stáda co nejklidnější,“ doplnil Dalibor Dostál.

Stejně jako předchozí mláďata přišly i nové přírůstky na svět v „zubří porodnici“ v hustém porostu mladých boroviček. „Celý měsíc předtím se zubři zdržovali v jiné části pastviny, nedaleko tůněk. Až včera se přesunuli na tradiční místo, kde dochází k porodům,“ navázal Karel Bendl, ředitel společnosti Správa městských lesů Benátky nad Jizerou, která zajišťuje v rezervaci chovatelský dohled. „Největší radost z obou přírůstků měla samička, která přišla na svět začátkem letošního května. Poskakovala kolem obou mláďat a bylo vidět, že se těší, že si bude mít konečně s kým hrát,“ doplnil Karel Bendl.

Do bývalého vojenského prostoru přijelo stádo osmi zubrů, sedmi samic a jednoho samce, na sklonku roku 2015. Stádo patří ke vzácnější, takzvané bělověžské, neboli nížinné genetické linii zubrů. Přeprava sedmi samic byla tehdy v Česku největším transportem zubrů v historii.

Společnost Česká krajina kromě vlastního chovu zastupuje také regionální kancelář mezinárodní organizace European Bison Conservation Center (EBCC) v ČR a provádí každoroční sčítání těchto vzácných zvířat v zemi. Loni se zvýšil počet zubrů v českých chovech zhruba o pětinu, k poslednímu dni roku 2016 v České republice žilo 93 zubrů. Ještě v roce 1993 přitom plemenná kniha v České republice evidovala pouze 16 zubrů ve třech zoologických zahradách.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Semix, Megabooks CZ, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.
Dalibor Dostál, tel: 606 635 303