Liberecký kraj: Vlakem k Máchovu jezeru i letos, v létě budou z Liberce opět jezdit přímé spoje

17. května 2017 | Liberecký kraj
Autor: Markéta Dědková, tel: 485 226 324, 739 541 624
K Máchovu jezeru se turisté dostanou i v letošním roce spěšným výletním vlakem. Z Liberce do Starých Splavů a do Doks (a zpět) poprvé v nové sezóně vyjede v sobotu 1. července. Turistický vlak bude jezdit během léta o víkendech a svátcích až do konce srpna. V loňském roce, kdy jej kraj objednal poprvé, využilo přímé spoje 3021 cestujících. Tržby činily 86.732 Kč.

„Po úspěchu z loňského roku, kdy byl o přímé vlakové spojení z Liberce do Doks ze strany cestujících velký zájem, rozhodla rada kraje o objednání turistických vlaků i pro letošní letní sezónu," komentuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Dopravce Die Länderbahn GmbH DLB bude na základě smlouvy, obdobně jako v loňském roce, provozovat dva spoje v úseku Liberec – Doksy v období letní sezóny od 1. července 2017 do 27. srpna 2017, a to pouze o víkendech a svátcích. Celkový rozsah výkonů bude činit cca 2 960 vlakokilometrů. Jedná se celkem o 40 jízd. Čas odjezdu z Liberce je v 9:44 hod, s příjezdem do Doks v 11:11 hod. Zpět z Doks vyjede v 16:46 hod a příjezd do Liberce bude v 18:23 hod.

„Velkým lákadlem bude rychlé přímé spojení z Liberce na Máchovo jezero a také svezení po zajímavé trati přes Kryštofovo Údolí, malebné Podještědí, dále po takzvané „žízníkovské spojce, která je dosud využívána výhradně nákladní dopravou, přes Zákupy a Jestřebí rovnou do Doks,“ dodává náměstek.

Dalšími tipy na výlet na trase Liberec – Doksy jsou například Orloj v Kryštofově Údolí, Krkavčí skály v Křižanech, Pekelné skály v Brništi, Hrad Ralsko, Braniborská jeskyně ve Starých Splavech a v neposlední řadě pak zřícenina hradu Bezděz v Doksech.

Ve vlaku je umožněna přeprava kočárků i jízdních kol. Jízdenky si cestující koupí přímo ve vlaku bez přirážky, na trase platí tarif IDOL.

Předpokládaná kompenzace ze strany kraje bude činit cca 275.000 Kč.

Spěšný přímý vlak Liberec – Doksy bude stavět jen ve stanicích: Liberec, Liberec-Horní Růžodol, Kryštofovo Údolí, Křižany, Lvová, Jablonné v Podještědí, Brniště, Mimoň, Božíkov, Vlčí Důl-Dobranov, Jestřebí, Staré Splavy a Doksy a nebude stavět v těchto zastávkách: Ostašov, Karlov pod Ještědem, Novina, Zdislava, Rynoltice, Velký Valtinov, Velký Grunov, Pertoltice pod Ralskem, Zákupy a Srní u ČL.
Markéta Dědková, tel: 485 226 324, 739 541 624 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.