Nadace Partnerství: Z moderátora Zázraků přírody Kořena se stal lovec. Pro dobrou věc

14. září 2016 | Nadace Partnerství
Uloví Vladimír Kořen další strom do sbírky sekerou, nebo lasem? O jeho krocích mohou lidé rozhodnout v novém spotu, který zveřejnila Nadace Partnerství na sociálních sítích. V něm se známý moderátor a milovník přírody převlékl za lovce příběhů stromů, aby podpořil letošní finalisty celostátní ankety Strom roku. Jejich neskutečné příběhy mohou diváci spolu s Vladimírem Kořenem objevit na webu www.stromroku.cz. Svým hlasem pak ovlivní nejen konečné pořadí dvanácti finálových stromů, ale zároveň podpoří jejich odborné ošetření nebo výsadbu stromů v jejich blízkosti.

„O téhle výzvě jsem nepřemýšlel ani minutu. Kořen a stromy zkrátka patří k sobě. Některé stromy nesou ve svých letokruzích úžasné příběhy. No a nějaký ten příběh, občas dost adrenalinový, jsem teď ulovil i já. Však sami uvidíte,“ říká o novém spotu s úsměvem moderátor Vladimír Kořen, se kterým se televizní diváci pravidelně setkávají v pořadu Zázraky přírody. Při otázce, jestli má i v reálném životě svůj příběh spojený s nějakým stromem, zvážněl: „Letos u řeky Ohře pokáceli vrbu, pod kterou jsem s tátou chytil první velkou rybu a poprvé překonal strach skočit z výšky do vody. Ani si nedokážete představit, co všechno ta pila vzala… Myslím, že právě příběhy tvoří pouto, které stromy chrání.“

Anketa Strom roku 2016, kterou letos již po patnácté pořádá Nadace Partnerství, probíhá až do 10. října. Vítězný strom získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postup do mezinárodní soutěže Evropský strom roku 2017. Ale ani ostatní finalisté po skončení ankety neodejdou s prázdnou. „Jedná se o veřejnou sbírku. Peníze, které lidé konkrétnímu stromu pošlou, pak navrhovatelé využijí k výsadbám, péči o strom, úpravě okolí nebo jeho větší propagaci,“ říká koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Veřejnost může finalisty podpořit zasláním DMS STROM1-12 (dle čísla přiděleného každému stromu) na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, strom obdrží 28,50 Kč. Sbírat hlasy je možné také na zpoplatněné hlasovací archy, které umožňují zapojit do ankety větší množství lidí. Cena jednoho archu je 60 Kč a vejde se na něj 20 podpisů. Třetí způsob hlasování je bezplatný a napomáhá recyklaci použitých mobilních telefonů. Za každý mobil odevzdaný do sběrného E-boxu společnosti ASEKOL v místě, kde finalista roste, strom získá 20 hlasů. Navrhovatelé, kteří odevzdají nejvyšší počet starých mobilů, navíc získají Cenu ASEKOL v podobě venkovní solární dobíjecí stanice. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety se uskuteční 20. října u příležitosti Dne stromů.

Bližší informace o celostátní anketě Strom roku 2016: www.stromroku.cz Facebook: http://www.facebook.com/anketastromroku Bližší informace o recyklaci mobilů: www.venujmobil.cz

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.