http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/zakazy-chrani-mladata-ta-v-dospelosti-hnizdi-po-cele-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Tiskové zprávy

Správa NP České Švýcarsko: Zákazy chrání mláďata, ta v dospělosti hnízdí po celé Evropě

6. března 2017 | Správa NP České Švýcarsko
Autor: Tomáš Salov, tel: 412 354 049, 737 276 865
S prvním březnovým týdnem v národním parku České Švýcarsko opět vstoupily v platnost dočasné zákazy vstupu do oblasti hnízdišť zvláště chráněných druhů ptáků. Předběžně se jedná o 24 lokalit rozptýlených po celém území národního parku, kde hnízdí sokolové stěhovaví, čápi černí nebo výři velcí. Každoroční omezení vstupu je návštěvníky parku převážně respektováno a díky tomu správa dostává častěji hlášení o osudech ptáků ze zdejších hnízd. Omezení vstupu platí nejdéle do 31. července každého roku a je vyznačené přímo v terénu národního parku. Značené turistické cesty a obvyklé turistické cíle jsou nadále bez omezení průchozí a přístupné.

„Téměř symbolicky jsme letos před vyhlášením omezení vstupu obdrželi zprávu o čápovi černém, který vylétl z hnízda na Doubicku a loni účinkoval v dokumentárním snímku německé televize,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Pokud to jde, mláďata z našich hnízd kroužkujeme a získáváme tak zpětnou vazbu o jejich dalším životě. Konkrétní příklad demonstruje, jak vysoce pozitivní dopady má krátkodobé zklidnění hnízdních lokalit pro celý ptačí druh. Děkujeme všem, kdo ohrožené ptačí druhy chrání právě respektováním dočasných zákazů vstupů.“

Účinek dočasných zákazů vstupu do hnízdních lokalit zvláště chráněných druhů ptáků ukazuje příběh čápa černého, který v roce 2006 obdržel od ornitologů kroužek s číslem 6151. Správa parku obdržela opakovaně zprávy o spatření tohoto čápa v Německu, Švýcarsku a Francii. Skutečným překvapením bylo účinkování tohoto jedince v dokumentárním snímku německé veřejnoprávní televize SWR, která jej zachytila během hnízdění v Horním Švábsku, kde čápi černí byli považování za vyhynulý druh. Své hnízdiště, na které se pravidelně vrací, zřídil v mokřadních lesích, které již od roku 1924 nejsou nijak hospodářsky využívány. Němečtí ornitologové jeho hnízdo monitorují a proto existuje také přehled o jeho potomstvu. Čáp z Českého Švýcarska za osm let odchoval 27 potomků. Správa národního parku České Švýcarsko disponuje fotografiemi z roku 2006, které zachycují čápa s kroužkem 6151 se sourozenci na hnízdě.
Tomáš Salov, tel: 412 354 049, 737 276 865 tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama



Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist