Šárka Petruželová "> Zasaďte darovanou lípu jako symbol tradic, života a setkávání - Ekolist.cz

Alerion: Zasaďte darovanou lípu jako symbol tradic, života a setkávání

27. května 2015 | Alerion
Autor: Šárka Petruželová, tel: 777122621
Firma Alerion navazuje na tradiční hodnoty a řemesla našich předků. Navrhuje heraldické symboly, znaky a prapory, které i tradičními řemeslnými postupy vyrábí. V zájmu udržování místních zvyklostí proto klientům daruje národní symbol, kterým je mladý stromek lípy vhodný k zasazení v podzimním období. Symbolická akce „darování lípy tradic, života a setkávání“ bude platná pro zakázky slavnostních vyšívaných praporů, vlajek a znaků uzavřené od května do července. Právě lípa se dříve vysazovala nejčastěji do středu vesnice a prostor kolem ní vytvářel ideální příležitost pro společné oslavy a setkávání.

„Díky své vznešené koruně, vůni a léčivým květům je lípa od nepaměti vnímána jako symbol ochrany a lásky. V polovině 19. století byla lípa prohlášena oficiálním stromem všech Slovanů, přičemž již staří Slované věřili, že v lípě přebývají dobří duchové, kteří ochrání jejich příbytky před zlem a neštěstím,“ říká majitel firmy Alerion Tomáš Pokorný. S tím bylo spjato i tzv. vysazování rodových lip. Stromy lidé zasazovali při příležitosti narození dítěte nebo při založení nové domácnosti. Lípa byla symbolem životní síly. „Stejně jako naši předkové, i my ve společnosti Alerion věříme v sílu tohoto majestátního stromu, a proto s přáním na obnovu a udržování místních tradic a pospolitosti lípu darujeme našim klientům,“ dodává.
Symbol lipového listu se velmi často objevuje v obecní a městské heraldice.

Pro ideální vlastnosti lipového dřeva – měkkost, lehkost a dobrou opracovatelnost, je lípa nejoblíbenějším materiálem řezbářů. Symbol lipového listu se velmi často objevuje v obecní a městské heraldice a lze jej najít na prezidentské vlajce, na státní pečeti České republiky, na závěsných odznacích a insigniích starostů nebo na zdobných výšivkách spolkových praporů. „Z lipového dřeva vyřezáváme v našich dílnách české státní znaky, obecní a městské znaky nebo zdobné hlavice praporových žerdí,“ doplňuje Pokorný.
Firma Alerion vyrábí ryze české produkty s českou národní symbolikou a při výrobě žerdí, stojanů a dalších heraldických produktů využívá i dalších tradičních stromů českého regionu, a to zejména buků a dubů, které také pochází z českých a moravských lesů, nejčastěji z oblasti Buchlovských hor.

Jak se vyrábí tradiční ručně vyšívaný prapor?
Vyšívaná slavnostní vlajka je tradičním řemeslem českých vyšívaček. Toto řemeslo přitom u nás již téměř vymřelo a dnes ho ovládá pouze několik žen v republice. Dříve toto umění vyučovaly pouze řádové sestry, a většinu dnešních uměleckých vyšívaček tyto staré řemeslné postupy, od ručního kreslení šablon přes náročné vypichování motivů na samet až po jemné ruční šití, vyučovaly právě řádové sestry. Vyšívačky Alerionu si své léty střežené tajemství chrání a recept na tzv. inkoust rotterdamských vyšívaček, který slouží k náročné malbě na samet vypichováním, nezná ani samotné vedení společnosti. Na obecní vlajku je běžně spotřebováno až 20 kilometrů vyšívacího hedvábí, prapor čítá až 2,5 miliónu stehů a jeho životnost je odhadována na 200 let. „Zdálo se nám proto příhodné, darovat našim klientům mladou lípu. Zasazení lípy totiž představuje jedinečnou příležitost, jak symbolicky přivítat nový prapor do života. Vysadit do půdy nový život a nechat jej růst s myšlenkou na šťastnou a zdravou pospolitost v obci, městysi či městě, které je reprezentováno novým praporem,“ říká Pokorný.