Strana zelených: Zelení chtějí lepší hospodaření s českými lesy. Spustili proto petici s výzvou ministru Jurečkovi

10. srpna 2017 | Strana zelených
Zelení spustili petici pod názvem „Na sucho se musí od lesa“, ve které vyzývají ministra zemědělství Mariana Jurečku, aby přestal bránit certifikaci státních lesů v režimu FSC. Apelují tak na šetrnějšího hospodaření v českých lesích.

Vláda může převést státní lesní majetek pod certifikaci FSC, která už těžařům nedovolí holosečné kácení nebo chemické postřiky. Les pod certifikací FSC je druhově pestřejší, trvale brání erozi, zadržuje vodu v krajině a slouží stejně dřevařům jako houbařům i rekreaci. Les pod certifikací FSC je nejlepší opatření proti suchu a povodním.

Ve hře je životní prostředí, ale i pracovní místa. Pokud Ministerstvo zemědělství na novou certifikaci nepřistoupí, přijdeme o největší odběratele českého dřeva. Hrozí úpadek dřevozpracujících firem a zánik tisíců pracovních míst.

Hospodářská komora, Svaz průmyslu, Svaz družstev, Asociace českých nábytkářů a Konfederace zaměstnavatelů se v hromadném dopise obrací na premiéra Sobotku. Žádají totéž, co dlouhodobě prosazují Zelení: Certifikaci státních lesů FSC.

Více informací naleznete na www.nasuchosemusiodlesa.cz

FSC je certifikační systém, který vznikl v roce 1993 z iniciativy zástupců mezinárodních ekologických organizací, velko- i maloobchodníků se dřevem, lesníků, dřevozpracujícího průmyslu, sdružení domorodých obyvatel, odborů a certifikačních organizací z celého světa. Podporuje environmentálně odpovědné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů.

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.