Zelení: Vládní koncepce nákladní dopravy přivede víc kamionů na silnice

25. ledna 2017 | Zelení
Strana zelených nesouhlasí s návrhem koncepce nákladní dopravy. Podle ministerstva dopravy by železniční nákladní doprava měla sloužit jen k převozu ucelených vlaků mezi překladišti, kam by náklad svážely kamiony. Naplnění této koncepce by znamenalo pouze další nárůst poptávky po silniční dopravě a výstavbě další silniční infrastruktury, a tedy úplnou rezignaci na ambici přesunout nákladní dopravu ze silnic na šetrnější a efektivnější železnici.

“Pro udržitelný rozvoj nákladní dopravy je naopak nezbytné dostat železnici co nejblíže zdroji a cíli cesty a narovnat ekonomické podmínky mezi železniční a silniční dopravou. Proto Zelení požadují rozvoj obslužné nákladní dopravy na všech tratích a podporu obnovy a výstavby vleček do průmyslových a skladových areálů. Současně je třeba zpoplatnit všechny pozemní komunikace pro nákladní dopravu, obdobně jako i železniční dopravci platí za každý ujetý kilometr,” konstatoval předseda Zelených Matěj Stropnický.

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.