ZOO Dvůr Králové: ZOO Dvůr Králové: Mláďata vzácných drilů dostala v sobotu nová jména

6. května 2017 | ZOO Dvůr Králové
Autor: Andrea Jiroušová, tel: 499 311 299, 773 786 158
Ndolo a Efuru jsou nová jména pro dvě nejmladší mláďata drilů černolících. V prosinci narozeného samečka a lednovou samičku pojmenovali ochranář Arthur Sniegon a předseda Výboru pro ŽP Poslanecké sněmovny Robin Böhnisch. U příležitosti pojmenování byl představen i nově zrekonstruovaný výběh pro jedenáctičlennou skupinu těchto afrických primátů.

„Devastace pralesů v západní Africe vede k tomu, že se drilů v přirozeném prostředí vyskytuje už jen pár tisíc a v mnohem menších skupinkách, než tomu bylo dříve. Já sám jsem nikdy neměl to štěstí žádného jedince v přírodě vidět, přestože se často v těchto místech pohybuji,“ říká Arthur Sniegon, který se ujal pojmenování samečka. Ochranář pomáhá už několik let v Africe zachraňovat sloní populace před útoky pytláků. Pro samečka vybral jméno Ndolo, které je kamerunského původu a v překladu znamená láska.

Samičku pojmenoval Robin Böhnisch, předseda Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny, člen správní rady dvorské zoo, ale i fotograf a cestovatel. Nejmladší přírůstek ze skupiny drilů dostal jméno Efuru, kterým nigerijské etnikum Igbo označuje dceru ráje. "Přál bych si, aby kus ráje zůstalo i v nigerijský a kamerunských pralesích pro budoucí generace těchto úžasných a velmi vzácných opic,“ říká Robin Böhnisch.

Slova se během pojmenování ujal rovněž kurátor primátů dvorské zoo Michal Podhrázský, který představil nově upravený drilí výběh. Ten prošel dvouměsíčními stavebními pracemi, během kterých byly vysoké skleněné předěly nahrazeny vodním příkopem. "Chováme největší skupinu drilů mimo Afriku a jsem rád, že si návštěvníci mohou vychutnat mnohem příjemnější pohled na celou tlupu," doplňuje Michal Podhrázský.
Andrea Jiroušová, tel: 499 311 299, 773 786 158 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.