https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/132-let-stary-humr-louie-se-vratil-na-svobodu-po-20-letech-v-akvariu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

132 let starý humr Louie se vrátil na svobodu. Po 20 letech v akváriu

28.6.2017 04:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Louie obdržel od starosty Anthonyho Santina oficiální glejt „propuštění“ a za účasti fotografů byl amnestovaný humr vypuštěn do volné vody v zátoce.
Louie obdržel od starosty Anthonyho Santina oficiální glejt „propuštění“ a za účasti fotografů byl amnestovaný humr vypuštěn do volné vody v zátoce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americká média konečně našla ideální nekonfliktní téma, které se dotýká životního prostředí. Hrdinou příběhu se sladce dobrým koncem se stal obří humr Louie. O jeho osudu informuje server Fox5.
 

Malý Louie přišel na svět v době, kdy v americkém Bílém domě předával méně známý prezident Franklin Pierce „žezlo moci“ historií podobně opomíjenému prezidentovi Jamesi Buchananovi. Oba tito přední muži Spojených států poněkud upadli v zapomnění, protože je v učebnicích dějepisu „převálcoval“ významnější Abraham Lincoln. Občanská válka Severu proti Jihu, zrušení otroctví, nebo odkoupení Aljašky od carského Ruska, to všechno si Louie alespoň teoreticky pamatuje. Byť v té době ale měřil sotva pár centimetrů a vážil necelých deset gramů.

Do jeho usedlého a samotářského života tyto velké události moc nezasahovaly. Ovlivnit jej mohla snad jen výstavba Sochy svobody, kterou v roce 1886 dostaly Spojené státy darem od Francie. To proto, že stometrový monument se nachází relativně nedaleko od jeho bydliště. Tím byla Hudsonská zátoka. Ano, Louie je humr. A ne ledajaký: dnes mu je 132 let, váží 9,79 kilogramů a na délku má okolo čtyřiceti centimetrů. Už tyto tři parametry z něj dělají šampiona čeledě humrovitých. Nyní ale zabodoval ještě v jedné kategorii.

Pravděpodobně jako první zástupce svého druhu, který byl uloven a určen ke konzumaci, se nyní ve světle blesků fotoaparátů vrátil na svobodu. A to navzdory své velikosti, která z něj činila lákavou lahůdku. Po dvou desetiletích, které strávil v malém akváriu restaurace Peter´s Clam Bar, už jistě něco takového nečekal. Za tuto šťastnou náhodu přitom vděčí muži jménem Butch Yamali, který je současným majitelem bistra Peter´s Clam. Tedy osobě, která se živí výrobou a servírováním mořských specialit. Yamali podnik získal před čtyřmi lety, a nádavkem k tomu i gigantického humra v akváriu, který tu nedobrovolně bydlel už šestnáct roků.

V následujících měsících se z Louieho stal maskot nového majitele podniku a miláček hostů. A Yamali měl stále méně chutí i důvodů připravit z něj zákazníkům chutný oběd. K definitivnímu rozhodnutí dospěl 18. června. Tehdy s Yamalim totiž začal smlouvat jeden z hostů, že by si humra Louieho rád koupil, a udělal si z něj „zlatý hřeb“ hostiny na oslavu Dne otců. Nabízená cena se vyšplhala až na jeden tisíc dolarů. „A tehdy jsem si uvědomil dvě věci. Za prvé, že jej vlastně nechci prodat. A za druhé: pokud už nechci prodat humra za tisíc dolarů, není ani fér ho tu držet,“ řekl Yamali. A rozhodl se, že ho vrátí zpět do moře.

Zpráva o kuchaři, který vrací rekordní humry zpátky do moře a nekouká na peníze, se rychle roznesla celým Hemspteadem. Výsledkem byla poněkud netradiční akce, které místní média věnovala možná trochu více prostoru, než by bylo vhodné. Louie obdržel od starosty Anthonyho Santina oficiální glejt „propuštění“ a za účasti fotografů byl amnestovaný humr vypuštěn do volné vody v zátoce. Zatímco vypouštění vánočních kaprů nepatří mezi šťastné nápady, o osud humra Louieho se prý bát nemusíme.

„Bude naprosto v pořádku,“ říká Robert Bayer, vedoucí výzkumu v Lobster Institutu, který spadá pod univerzitu v Maine. „Ve vodě není moc predátorů, kteří by si troufli na tak velkého a starého humra. Navíc má pořád šanci, že si najde partnerku.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist