https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/34-tun-vysoce-radioaktivniho-materialu-v-usa-stale-ceka-na-zuzitkovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

34 tun vysoce radioaktivního materiálu v USA stále čeká na zužitkování

3.2.2011 07:21 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Otázka, jak smysluplně využít cenný vysoce radioaktivní materiál, se bez výsledku řeší prakticky od podepsání dohody. Na ilustračním obrázku kontejner na radioaktivní odpad.
Otázka, jak smysluplně využít cenný vysoce radioaktivní materiál, se bez výsledku řeší prakticky od podepsání dohody. Na ilustračním obrázku kontejner na radioaktivní odpad.
V roce 1991 se mocnosti USA a Rusko zavázaly úmluvou START I ke snížení množství nukleárních zbraní ve svých arzenálech. Řeší ale nerudovskou otázku, kam s tunami radioaktivního odpadu. USA svůj problém ještě zdaleka nevyřešily, píše server DC Bureau.
 

Otázka, jak smysluplně využít cenný vysoce radioaktivní materiál, kterého se na území obou států nachází 34 tun, se bez výsledku řeší prakticky od podepsání dohody. V zájmu zabránění šíření jaderných zbraní a potenciálního materiálu k jejich výrobě dospěly oba státy k názoru využít smrtonosnou náplň nukleárních hlavic jako palivo. Zpráva uveřejněná serverem DC Bureau shrnuje americkou snahu o efektivní využití jaderného paliva jako „příliš drahou, příliš pomalou, příliš riskantní“.

Amerika se v polovině devadesátých let rozhodla nejít cestou zalití paliva do skla (tzv. vitrifikace) a zvolila variantu výroby směsného paliva (Mixed Oxide Fuel, MOX). Za tímto účelem se rozjel v údolí řeky Savannah mnohamiliardový projekt, který měl být řešením případné energetické krize USA. Rusko kvůli výrazné finanční a technologické náročnosti zvolilo variantu postupného spalování v reaktorech vlastních jaderných elektráren. Rusko plánuje „recyklovat“ plutonium v neutronových urychlovačích, v uzavřeném spalovacím cyklu, protože z energetického hlediska má tato surovina strategický význam.

K ruskému modelu využití paliva se vyjádřil John Ahearne z Regulační komise pro nukleární energie: „Ruští kolegové sázejí na okamžité využití a zpracování vzniklé energie, ale jsem velmi skeptický, pokud jde o jejich řešení.“ Podle něj se v konečném výsledku úsporný projekt ukáže být velmi neekonomickým. Jenže jsou to právě Američané, kteří dosud nebyli schopni realizovat výrobu MOXu, přestože projekt stále odsává miliardy z rozpočtu. Rozruch budí i fakt, že se na projektu likvidace amerických zbraní podílí energetické konsorcium Areva, vlastněné francouzskou vládou.

„Areva poskytuje jen technické zázemí, tohle není žádný vojenský výzkum,“ hájí mezinárodní spolupráci Ahearne. K dosavadním výsledkům a pokrokům práce se vyjádřil i Thomas Cochran ze skupiny obhajující využívání přírodních zdrojů. „Proč byl vlastně zamítnut plán vitrifikace a ukládání paliva?“ ptá se a dodává: „Proč byla zvolena pomalejší a mnohem nákladnější varianta MOX? Za patnáct let se nepodařilo z radioaktivního materiálu nic zužitkovat ani vytvořit, a to mě skutečně nenaplňuje optimismem.“

Zpráva byla uveřejněna 26. 1. 2011 na serveru DC Bureau pod názvem „Little Progress Disposing of 34 Metric Tons of Surplus Weapons Grade Plutonium“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist