https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-basf-tvori-chemii-jiz-150-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

BASF tvoří chemii již 150 let

6.7.2015 02:00
Společnost BASF v letošním roce slaví již 150. výročí. Od svého založení ušla velký kus cesty. S více než 350 výrobními závody a 6 závody typu Verbund po celém světě je BASF největší světovou chemickou společností. Jen vloni její obrat dosáhl rekordních 74,3 miliardy eur a vytvořil čistý zisk 5,2 miliardy eur.
 

Prostřednictvím vědy a inovací umožňuje BASF svým zákazníkům reagovat téměř v každém průmyslovém odvětví na současné i budoucí potřeby společnosti a její produkty a řešení přispívají k zachovávání zdrojů, zajišťování výživy a zlepšování kvality života. „Chemie byla, je a bude pro průmysl klíčovým odvětvím. Identifikace sociálních trendů a požadavků, nalezení řešení pomocí výzkumu a vývoje a inovace pro zlepšování života lidí – to je motor, který pohání společnost BASF již od roku 1865. A na našich zkušenostech a úspěších budeme stavět i nadále,“ říká Dr. Kurt Bock, předseda představenstva společnosti.

Chemická revoluce odstartovala v Německu

Historie společnosti se začala psát roku 1865, kdy byla v německém Ludwigshafenu vybudována společnost Badische Anilin- & Sodafabrik – dnešní BASF. Vznikající firma se na začátku specializovala na výrobu barviv a potřebných anorganických chemických látek. Vrcholem barvířské éry BASF byl rok 1880, kdy se chemikovi Adolfovi von Baeyer podařilo syntetizovat indigo, nejdůležitější barvivo té doby, které je dodnes používáno v Asii pro barvení modrých pracovních oděvů a džínsů.

O několik let později následovala výroba čpavku pro hnojiva a následně přišly i plasty. Od té doby se portfolio společnosti neustále rozšiřovalo a vyvíjelo a dnes jej tvoří vše od chemikálií, plastů, přes speciální chemii a produkty pro ochranu rostlin po ropné produkty a zemní plyn.

Z historie do současnosti

BASF působí v České republice již 25 let. Oslavy 150. výročí proto proběhly nejen ve velkých světových a evropských městech, ale také v Brně, kde se 28. a 29. května u příležitosti firemního jubilea sešli vrcholní představitelé, partneři a zaměstnanci BASF.

Pro hosty byly připraveny prezentace z oblasti automobilového průmyslu, ochrany rostlin a stavebnictví, které krátkými přednáškami doplnili také tři odborníci spolupracující s BASF. Součástí oslav byla také prohlídka speciálně upravených lodních kontejnerů, které obsahovaly zajímavosti z portfolia společnosti BASF, a vyhlášení českých a slovenských vítězů středoškolské vědecké soutěže Hrdinové budoucnosti, jejímž tématem byla trvalá udržitelnost.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist