https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-cesko-hostitel-vzacnych-orchideji-i-vretenusek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Česko – hostitel vzácných orchidejí i vřetenušek!

27.8.2012 08:19 (www.blizprirode.cz)
Capartická louka
Capartická louka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | NET4GAS / www.blizprirode.cz
Česká republika, mnohdy přezdívaná jako srdce Evropy, představuje nejen lákadlo pro rekreační turisty, ale na své si zde přijdou i biologové a milovníci přírody. Vedle jedinečné podoby hlavního města, desítek hradů a zámků roste také návštěvnost národních parků i vzácných přírodních lokalit. Mnohdy na první pohled skryté vzácné lokality jsou domovem pro jedinečné biotopy rostlin a živočichů. Inspiraci kam vyrazit za podobnými krásami přírody nabízejí webové stránky programu NET4GAS Blíž přírodě (www.blizprirode.cz), kde mimo jiné najdete také tipy, co stojí za pozornost bystrého oka.
 

S trochou štěstí můžete už nedaleko hlavního města spatřit mloka skvrnitého nebo obdivovat kandík psí zub. Nenápadný kopec Medník (nadmořská výška 416 m) leží jen cca 15 km od Prahy. Pod jeho svahy, údolím řeky Sázavy, vede stejnojmenná naučná stezka, která upozorňuje na vzácné rostliny a živočichy. Najdete zde informace o místních bučinách, významu lesa a stromů, zajímavosti z geologie, vodáctví či o Posázavském pacifiku.

Jihozápadně od hlavního města si přijdou na své naopak příznivci vzácných květin. Nedaleko Capartic na Domažlicku se na zdejších květinových loukách daří vzácným orchidejím, a lokalita tak patří mezi nejvýznamnější v České republice. Ačkoli velká část těchto rostlin kvete převážně před prázdninami, v červenci se s orchidejemi na Capartických loukách můžete setkat také. Vedle vemeníku zeleného či kopretiny irkutské zde můžete obdivovat třeba nachový krkavec toten. Naučná stezka napříč lokalitou představuje každou z nacházejících se rostlin. Její trasu si tedy můžete projít i bez odborného průvodce.

Cech Sv. Víta
Cech Sv. Víta
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | NET4GAS / www.blizprirode.cz

Mezi další jedinečná místa patří například i bývalé vojenské prostory. Díky aktivitám vojáků na přibližně 24 místech v ČR vznikly vzácné substráty, které hostí jedinečnou faunu i flóru. Jednou z podobných lokalit je také Cech Sv. Víta, kde můžete pozorovat např. hnědáska chrastavcového nebo čápa černého. Milovníky flóry určitě zaujme prstnatec májový či čertkus luční a všechny návštěvníky určitě při sluníčku potěší zastřešený altán s posezením. Tyto a mnohé další zajímavosti se nacházejí nedaleko Mariánských Lázní, přičemž místo patří mezi nejcennější v regionu.

Jedinečné lokality vybudované Českým svazem ochránců přírody, jemuž je společnost NET4GAS generálním partnerem již od roku 2007, se nacházejí také na Moravě. Takové okolí Blahutovického rybníka nedaleko Nového Jičína se stalo hostitelským místem pro ledňáčka říčního, který si v ČR oblíbil jen velmi málo lokalit. Nejen ledňáčka ale i volavku popelavou pak můžete sledovat z ptačí pozorovatelny. V okolí rybníka uvidíte také žabník jitrocelový, šítpatku střelolistou nebo hvězdoše. Ptačí pozorovatelna Blahutovice je dobře přístupná turistům, rodinám s dětskými kočárky i cyklistům.

Tato i další místa včetně vzácných i hojně se vyskytujících druhů rostlin a živočichů najdete na www.blizprirode.cz. Zdejší mapa České republiky zobrazuje už téměř 50 přírodně cenných míst zpřístupněných či zrekonstruovaných díky programu NET4GAS Blíž přírodě. Uvedené lokality jsou dostupné pěší chůzí, některé lze projet i na kole (vybraná místa jsou vhodná také pro návštěvníky na vozíčku či rodiny s kočárky). Při jejich návštěvě můžete přírodu sledovat z povalových chodníčků, přemostění, ptačích i bobřích pozorovatelen nebo odpočívadel. Každý tak může z těsné blízkosti pozorovat život na rybnících nebo nahlédnout do krajiny téměř z ptačí perspektivy.


reklama Blíž přírodě

reklama

Další informace |
NET4GAS

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist