https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-ekofilm-top-festivalova-fakta-a-upoutavky-filmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Ekofilm: Top festivalová fakta a upoutávky filmů

24.11.2015 15:39 (Ekofilm)
Do mezinárodní soutěže se přihlásilo 180 snímků z celého světa a výběrová komise jich určila 50, které budou na festivalu EKOFILM uvedeny a budou se ucházet o některou z festivalových cen. Letošní výběr byl specifický - nesnažili jsme se o rekord v počtu přihlášených filmů, ale naší prioritou bylo získat díla, která v posledních dvou letech zaznamenala mimořádné filmové úspěchy. Tím se výrazně zvýšila úroveň mezinárodní soutěže i samotného festivalu.
 

Filmy:

Margaret Meadová, popularizátorka kulturní antropologie a Susie Crateová, environmentální antropoložka, zabývající se následky klimatických změn. To jsou hlavní hrdinky dokumentu Antropoložky (The Anthropologists), který měl premiéru 13. 11. 2015 na festivalu DOC NYC, kde byl označen za "10 Must-See Documentaries". Unikátně vyprávěné příběhy (z pohledu jejich dcer) odhalují fascinaci Meadové a Crateové tím, jak jsou tradiční komunity nuceny vypořádat se s narušením svého způsobu života v důsledku kulturních a environmentálních změn. Dokument budete moci vidět v sobotu 5. 12. od 11:30 (kino Art).

Jedním z vrcholů letošní filmové nabídky bude projekce filmu HUMAN (Člověk), který je považován - a po právu - za patrně nejlepší letošní dokument. Silné a velmi aktuální téma jednoty a rozmanitosti lidského rodu přináší sérií drobných příběhů obyčejných lidí ze všech koutů světa doplněných strhujícími sférickými záběry jednotlivých zemí. Dokument dokazuje (a odhaluje) zbytečnost jakékoli rasové či náboženské nesnášenlivosti jako zárodku všech světových konfliktů. Film HUMAN je zařazen do mezinárodní soutěže filmů přírodního a kulturního dědictví.

Festival nabídne i tzv. Masterclass s významnými režiséry. Jednou z osobností, se kterou se návštěvníci budou moci setkat, je režisér a fotograf Jan Svatoš. V sobotu 5. 12. od 16:00 (kino Art) na interaktivní prezentaci z natáčení jeho nového filmu Archa světel a stínů. Další jeho dva filmy, které se dostaly do letošní soutěže - Lekce divokosti (pátek 4. 12. v pásmu od 20:00 (sál B. Bakaly) a Causa Carnivora, sobota 5. 12. v pásmu od 9:00 (kino Art).

V letošní "nabité" soutěži se objeví i skvělý holandský film Plastic in my water, který bude na festivalu uveden ve světové premiéře a za osobní účasti režiséra Allarda Faase a producenta Berta Rijkelijkhuizena. Film promítneme nejprve na uzavřeném představení brněnským studentům a poté veřejnosti na slavnostním zakončení festivalu v sobotu 5. 12. v 18.00 (kino Scala). Film vypráví i o projektu mladého holandského studenta Boyana Slata, který chce vyčistit oceány od plastů.

Plastic in my water TRAILER from Allard Faas on Vimeo.

Nedílnou součástí festivalu je i uvádění filmů, které se teprve chystají do české filmové distribuce. Ve spolupráci s festivalem Ostrava Kamera oko může i festival EKOFILM nabídnout hned dvě předpremiéry a obě z Brazílie. Děti potěší celovečerní animovaný film Chlapec a svět, obdivovatele street graffiti zaujme film Šedivé město.

Porota:

Kromě významných zahraničních osobností - John Zerzan, Alice Parman a Thomas Toivonen - se letos podařilo zařadit do mezinárodní poroty festivalu EKOFILM 2015 hned několik významných domácích osobností. Vedle režiséra Miroslava Janka se v porotě soutěže environmentálních filmů objeví vedoucí Katedry environmentálních studií FSS Masarykovy univerzity Bohuslav Binka a ředitel rozvoje Nadace Partnerství Michal Veselý. V druhé porotě filmů přírodního a kulturního dědictví pak dobrodruh, spisovatel, cestovatel Rudolf Švaříček, dále ředitel Ústavu estetiky a dějin umění Jihočeské univerzity Karel Stibral a "moravský holanďan" - botanik Jan Wilhelm Jongepier.

Účast filmařů:

Mohammad Esani, Elif Tibet, Allard Faas nebo Jan Gogola ml. a další.

Školní projekce:

Festival nabízí také speciální a unikátní projekce určené školám. Letos jde o velmi zajímavé filmy. Projekce jsou doplněny osobními setkáními a besedami s nejvýznamnějšími osobnostmi festivalu. Nabídku představení pro děti a mládež lze najít na webových stránkách v sekci "akce pro děti" či "akce pro studenty".

Besedy:

Kromě filmů nabídne festival také setkání s významnými domácími i světovými osobnostmi. Ve spolupráci s Katedrou environmentálních studií FSS MU Brno přinášíme sérii přednášek a besed. Jednou z nejatraktivnějších bude povídání s filozofem Václavem Bělohradským (pátek 4. 12. v 18:00 (velký sál Břetislava Bakaly).

Výstavy:

V úterý 24. 11. od 17.00 bude ve foyer sálu Břetislava Bakaly festival symbolicky zahájen doprovodnou akcí, kterou je jedna z mnoha letošních festivalových expozic - NOVÁ GUINEA Rudolfa Švaříčka. Součástí vernisáže bude i ochutnávka exotických nápojů.

Výstava unikátní Kovozoo bude prezentována v rámci festivalu na nádvoří Místodržitelského paláce.

Atraktivní putovní výstava Brána recyklace bude umístěna u pokladen všech kin (Scala, Art, Bakala, Místodržitelský palác) a bude také přítomna ve hravé interaktivní podobě v rámci sobotního EKOTRHU 5. 12. (Místodržitelský palác). Výstavu zajistila firma Eko-Kom, a.s.

Mezi další zajímavou výstavu bude patřit expozice ODPADY JSOU ZDROJE, kterou zapůjčil hlavní partner 41. ročníku MFF EKOFILM - společnost SITA CZ a.s. Umístěna bude v sále Břetislava Bakaly.

Koncerty:

EKOFILM nabídne i několik atraktivních doprovodných akcí, mezi které bude patřit speciální TRASH-koncert Jiřího Stivína. Ve čtvrtek 3. 12. od 20.00 (Červený kostel) uvede speciální koncert s použitím různých hudebních nástrojů, z nichž mnohé jsou vyrobeny z odpadů. Vrcholem koncertu bude improvizace ke dvěma nejstarším českým filmům - Svatojánské proudy (1912) a Železná Ruda na Šumavě (1926). Hudební pozvánka na koncert se objeví i na slavnostním zahájení festivalu s uvedením filmu Recyklovaný orchestr (Landfill Harmonic, USA 2015).

Speciální host:

Festival EKOFILM letos poprvé udělí CENU ZA UMĚLECKÝ PŘÍNOS, a sice režiséru Vojtěchu Jasnému, který se 30. listopadu dožívá 90 let. Na festivalu ve svém MASTERCLASS (pátek 4. 12. 20.00 (Barokní sál Místodržitelského paláce) osobně uvede povídku z filmu Touha, ukázky z filmu Stromy, zvířata a lidé a kultovní Českou rapsodii.

Předfestivalová ochutnávka:

Na základě spolupráce se STUDENT AGENCY poprvé nabízíme všem cestujícím ve vlacích RegioJet již nyní ke zhlédnutí kolekci devíti filmů – uvedených v rámci minulých ročníků - Uhlíkoví podvodníci (Dánsko 2013), Dunaj - Evropský Amazon, les, povodně a mráz (Rakousko 2012), Stopy války (Německo 2013), Vy už tady nebudete – ale my stále ano! (Německo 2012). A pětici filmů přihlášených do letošní mezinárodní soutěže: Na Mars (ČR 2014), Amchi (Turecko/Indie 2013), Učitel (Rusko 2014), Rovnováha (Itálie 2014) a Castillo a sumec (Brazílie 2014). Cestující mají možnost dát hlas filmu, který je nejvíce zaujal. Filmy s největším počtem hlasů budou na festivalu uvedeny a jeden z hlasujících i oceněn.

Registrace na festival:

Na všechny filmové projekce, besedy, koncerty, noční festivalové párty a slavnostní zakončení festivalu v Místodržitelském paláci je možné se registrovat a kino SCALA.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist