https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-inovace-pro-obuvnicky-prumysl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Inovace pro obuvnický průmysl

4.5.2015 02:00
Nejdůležitějším rysem je kombinace speciální ohebnosti při extrémně nízkých teplotách s odolností proti skluzu na mokrém a zledovatělém povrchu, nízká abraze a dobré tlumení nárazů.
Nejdůležitějším rysem je kombinace speciální ohebnosti při extrémně nízkých teplotách s odolností proti skluzu na mokrém a zledovatělém povrchu, nízká abraze a dobré tlumení nárazů.
BASF na veletrhu SIMAC představila nové PU systémy Elastopan® pro obuv do extrémních mrazů. Největší světová chemická společnost BASF letos na mezinárodním veletrhu strojů a technologií pro obuvnictví, kožedělnou výrobu a koželužství SIMAC v Milano Rho prezentovala své aktualizované polyuretanové portfolio. Odborníci společnosti zde na konci února představili inovace pro obuvnický průmysl – PU Elastopan® a TPU Elastollan®.
 

Nový PU Elastopan® si poradí i s extrémy

Speciálně pro použití za velmi chladného počasí nabízí BASF ucelenou řadu PU systémů pod názvem Elastopan® Extreme Frost. Nejdůležitějším rysem je kombinace speciální ohebnosti při extrémně nízkých teplotách s odolností proti skluzu na mokrém a zledovatělém povrchu, nízká abraze a dobré tlumení nárazů. Tyto speciální vlastnosti činí z Elastopan® Extreme Frost ideální materiál pro boty do extrémního prostředí jako jsou arktické mrazy či sibiřské zimy. Podrážky vyrobené z tohoto materiálu nabízejí na rozdíl od standardních materiálů jedinečnou lehkost, pevnost v ohybu i při teplotě -45 °C, velmi dobrou přilnavost k povrchu a výbornou izolaci, čímž zajišťují pohodlí a bezpečnost za každého počasí.

BASF na veletrhu SIMAC představila nové PU systémy Elastopan® pro obuv do extrémních mrazů.
BASF na veletrhu SIMAC představila nové PU systémy Elastopan® pro obuv do extrémních mrazů.

Druhou velmi zajímavou novinkou je nový PU systém na bázi polyesteru Elastopan® Hydrolysis Plus. V obuvnictví se používá pro výrobu vysoce odolných podrážek, stejně tak i mezipodešví s různou hustotou, a je proto ideálním materiálem pro volnočasovou i bezpečnostní obuv. Elastopan® Hydrolysis Plus přináší významný pokrok v odolnosti proti hydrolýze: relativní ztráta tvrdosti při standardním testu hydrolýzy (100 % relativní vlhkost, 21 dní při 70 °C) je menší než 15 %. Většina materiálů odolných proti hydrolýze, které jsou na trhu, přitom v takovýchto podmínkách ztrácí i více než 50 % pevnosti v tahu. Tyto vlastnosti zaručují, že Elastopan® Hydrolysis Plus je vysoce odolný i v extrémně teplých a vlhkých podmínkách.

PU systém na bázi polyesteru Elastopan® pro boty nabízí dokonalou podporu klenby nohy a zároveň prodyšnost, čímž zabraňuje vzniku plísňových a bakteriálních infekcí. Oba systémy, jak Elastopan® tak Elastollan®, navíc BASF nabízí také na bázi obnovitelných zdrojů, čímž přispívá k trvalé udržitelnosti a ochraně přírody.


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist