https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-ovlivnuji-pozadavky-na-ekologicke-a-financni-kompenzace-podnikani-v-cr-iii-odborna-konference-ze-serie-leading-minds
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak ovlivňují požadavky na ekologické a finanční kompenzace podnikání v ČR? III. odborná konference ze série Leading Minds Forum

23.11.2011 09:03 (LEADING MINDS FORUM)
V České republice jsou již řadu let do praxe zaváděna opatření, jejichž cílem je zmírnění nebo náprava škod způsobovaných podnikatelskými aktivitami na životním prostředí. Vnímání jejich potřebnosti je u investorů velmi různorodé, stejně jako u orgánů státní správy a samosprávy trvají pochybnosti o jejich faktické účinnosti.
Samostatnou kapitolou je v této souvislosti diskuse o adekvátní výši finančních kompenzací za omezení, která vyplývají z realizace nejrůznějších investičních projektů.
 

Zveme vás na odbornou konferenci, která se chce zaměřit na:

  • zpřehlednění procesu spojeného s rozhodnutím o realizaci kompenzačních opatření,
  • zefektivnění výdajů určených k nápravě škod způsobovaných na životním prostředí,
  • demonstraci konkrétních výsledků práce těch, kteří jenom neničí, ale také podporují udržitelnost životního prostředí v ČR.
  • Cíl konference: diskutovat slepá místa procesu navrhování, ukládání, schvalování a kontroly kompenzačních a zmírňujících opatření určených k nápravě škod způsobovaných na životním prostředí.

    Předběžný návrh programu:

    Jak funguje v České republice institut kompenzačních a zmírňujících opatření určených k nápravě škod způsobovaných na životním prostředí?
    V praxi stále platí nepoměr mezi účinností kompenzačních opatření a frekvencí jejich ukládání. Diskuze bude vedena o podkladech, na jejichž základě jsou kompenzace ukládány, a o zkušenostech s jejich realizací. Jedním z cílů je zjištění stavu metodického vedení a upozornění na možnosti posílení efektu realizovaných opatření a úspory prostředků vynakládaných investory.

    Jak probíhá proces ukládání a hodnocení kompenzačních opatření?
    Představení konkrétních investičních projektů a vyhodnocení účinnosti přijatých kompenzačních a zmírňujících opatření určených k nápravě škod způsobovaných na životním prostředí. Diskuze o tom, co je překážkou tomu, aby výsledky realizovaných opatření odpovídaly původním očekáváním odpovědných orgánů státní správy i samotných investorů.
    Porovnání použité metodiky s novými trendy v této oblasti a možností garance výsledků provedených opatření.

    Mohou dobrovolné dohody pomoci ke zlepšení životního prostředí v ČR?
    Stát prosazuje uzavírání dobrovolných dohod s vybranými investory s cílem zlepšit životní prostředí. Ačkoli se tento institut spolupráce ještě ani zcela neprosadil, začínají se objevovat hlasy, že nefunguje. Chceme upozornit na příklady dobré praxe a na omezení, která jsou s takovými dohodami spjata. Zajímá nás pohled těch, kteří dobrovolnou dohodu již uzavřeli, na to, co jsou hlavní překážky spojené s jednáním s investory, zástupci veřejné správy a neziskového sektoru.

    Měly by být finanční kompenzace obcím součástí opatření přijímaných ke zmírnění dopadů podnikání na životní prostředí?
    Investice do nových projektů či do rozšíření podnikatelské činnosti mají jen ve velmi omezeném počtu případů přímý pozitivní efekt na život v okolních městech a obcích. Většinou znamenají jen komplikace spojené s rizikem zhoršení kvality životního prostředí. Zástupci měst a obcí tvrdí, že není možné, aby nové investice pro ně znamenaly jen omezení. Investoři volají po zavedení daňových asignací. Zajímá nás pohled na možnosti řešení této situace.

    Bližší informace o konferenci a přihlašovací formuláře naleznete zde
    reklama

    LEADING MINDS FORUM

    Online diskuse

    Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
    Všechny komentáře (1)
    Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

    Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
    Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

    VP

    Václav Příhoda

    30.5.2022 14:02
    Hodně zajímavý článek, díky mockrát. Já se také snažím o to, aby mé podnikání mělo na životní prostředí co nejmenší možný dopad. Právě proto jsem teď hodně investoval do modernizace. Pořídil jsem do výroby nové, úspornější stroje atd. Ještě bych do firmy potřeboval nějaké nové šroubové kompresory. Ty nejspíš koupím od https://www.kompresory-filtry-servis.cz/ jen nevím kdy, bude se totiž jednat o poměrně velkou investici.
    Odpovědět
     
    reklama


    Pražská EVVOluce

    reklama
    Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
    Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
    TOPlist TOPlist