https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-se-spravne-branit-horku-radi-mudr-helena-kazmarova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak se správně bránit horku radí MUDr. Helena Kazmarová

30.6.2014 01:20 | PRAHA
Jestli je vám opravdu nepříjemné horko, dopřejte si sprchu chladnou nebo ledovou vodou.
Jestli je vám opravdu nepříjemné horko, dopřejte si sprchu chladnou nebo ledovou vodou.
Foto | Eelke / Flickr
Znáte to, vedro k padnutí. Jedna z častých rad je hodně pít vodu. Ale všeho s mírou. Když to přeženete, může se vodou otrávit.
 

Během letních veder je potřeba pít přiměřeně, ať tělo nahradilo ztráty vzniklé pocením. „Avšak nepijte více než 1 litr za hodinu více hodin po sobě. V takovém případě může dojít k tzv. otravě vodou,“ varuje MUDr. Helena Kazmarová. „Při hodně intenzivním pití dojde k poklesu sodíku v krvi a následně může dojít ke zvracení, ochablosti a bolesti hlavy, letargii, křečím a v extrému až zástavě dechu a smrti.“

V tom, jak překonat tu část dne, kdy je největší vedro, se můžeme inspirovat u středomořských národů. Přes poledne prostě vysaďte a dejte si siestu. Zbytečně nezvyšujte produkci tepla v organismu jakoukoliv námahou. Vedru podřiďte i stravu. Horká polévka má smysl v zimě, přes parné léto si dopřejte něco studeného. Třeba takový zeleninový salát je nejen rychlý na přípravu, ale také snadno stravitelný.

Aby se polední siesta dala doma přežít, je potřeba co nejvíce zabránit tomu, aby se teplo z venku dostalo dovnitř. Byt nebo dům je dobré vyvětrat přes noc nebo brzy ráno, než se začne oteplovat. Pak už je lepší domu teplý vzduch z venku nepouštět. Ideální je, máte-li na oknech venkovní žaluzie, které vytvoří příjemný stín a nepustí teplo dovnitř. Vnitřní žaluzie jsou v tomto ohledu trochu horší řešení, i tak je jsou lepším řešením než okna zcela nestíněná.

Skvělé je, můžete-li využít klimatizaci. Je však potřeba nesedět v proudu chladného vzduchu a neudělat si z domova arktickou oblast. Přechody mezi horkým venkovním a vychlazeným vnitřním prostředím jsou pro lidský organismus náročné.

Jednoduchým, ale účinným a snadno dostupným způsobem, jak přežít vedro, je studená sprcha. I krátké sprchování v chladné vodě způsobí, že vám i v prohřátém bytě bude chvíli příjemně.

Kromě toho, co pro svou pohodu můžete udělat vy, tu jsou i projekty, které se snaží dopady teplého počasí zmírnit na úrovni města. Jedním takovým je například výzkumný projekt, mapující tepelné ostrovy měst.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist