https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-spravne-recyklovat-baterie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak správně recyklovat baterie?

29.5.2017 09:37 (UŠETŘENO.CZ)
Baterie je zdrojem elektrické energie a může se zdát logické, že se nevyhazuje do normálního koše či snad do přírody. Většina lidí však tento fakt vůbec netoleruje. V České republice se ročně prodá až 150 miliónů baterií, přičemž jen třetina z nich skončí ekologickou likvidací. Jak tedy na recyklaci baterií a kam s nimi, když se vybijí?
 

 

Chemické složení baterií

Jakmile vyhodíte baterie do běžného komunálního odpadu či je pohodíte někam do přírody, začínají se z nich uvolňovat těžké kovy a další nebezpečné látky. Těmi jsou:

- hydroxid draselný – žíravina, známější pod názvem louh
- nikl – kov, který má škodlivé účinky na lidský organismus
- olovo – toxický, též nebezpečný pro lidský organismus
- kadmium – toxický kov způsobující rakovinu

Veškeré kovy, které jsou využity při výrobě baterie, tvoří 60 až 80 % celkové hmotnosti. Pokud budete baterie správně recyklovat, lze tyto kovy využít znovu. A nemusí se jednat jen o další nové baterie. Zinek se zpracovává v kosmetickém průmyslu či se používá na výrobu střešních okapů a popelnic, stříbro zase na výrobu DVD disků a recyklovaný mangan se používá na barvení skla, keramiky či tkaniny. Z mědi lze vyrobit elektrické vodiče, které vedou elektřinu či chladiče, z lithia dobíjecí baterie nebo sklokeramické varné desky a z olova například autobaterie. Kadmium se využívá na akumulátory, nikl na turbíny a příbory.

Kam s vybitými bateriemi

Všichni prodejci elektroniky mají zákonem daný takzvaný systém zpětného odběru. To znamená, že každý prodejce baterií je musí zdarma vybírat zpátky. Dále můžete vybité baterie odevzdat v jakékoliv prodejně nezávisle na tom, kde jste je skutečně koupili. A nemusíte mířit rovnou do obchodů s elektronikou. Tyto služby nabízejí i prodejny s potravinami, hobby centra či drogerie. Další možností je pak navštívit sběrné dvory nebo obecní úřad. V rámci projektu Recyklohraní můžete baterii odevzdat i ve vybraných školách. Podobně tomu je i u autobaterií, které se musí taktéž ekologicky zlikvidovat. Nechat je můžete u prodejců autobaterií či je za pár desítek korun prodat firmám, které jsou zaměřeny na recyklaci kovů, jelikož autobaterie obsahují velké množství olova.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist