https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-vetrat-a-zaroven-neprijit-o-cenne-teplo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak větrat a zároveň nepřijít o cenné teplo?

7.11.2017 13:18
Pokud doma často větráte, určitě jste si všimli, o kolik tepla tím přijdete. Systém větrání s rekuperací tepla vám přivede do místnosti čerstvý vzduch bez tepelných ztrát.
 

Tepelné ztráty při klasickém větrání

Celkové tepelné ztráty způsobené větráním u klasických rodinných domů tvoří až 40 % z celkové ztráty tepla objektu. Nízkoenergetické a pasivní rodinné domy se bez systému větrání s rekuperací tepla již prakticky neobejdou. Jedná se o výměnu vzduchu v domě s minimalizací tepelných ztrát při větrání.

Rizika nedostatečné výměny vzduchu

Pokud v domě není zajištěná dostačující výměna vzduchu, můžete se potýkat s vlhkostí a vyšší koncentrací CO2. To následně může vést ke vzniku nebezpečné plísně a zdravotním problémům. S rekuperačním systémem se do domu dostane čerstvý vzduch, a to i ve chvílích, kdy není obýván. Byť se to zdá složité, větrací systémy pro rodinné domy nevyžadují žádný složitý projekt.

Jak vám pomůže větrací systém s rekuperací tepla?
- Vymění vzduch v celém objektu.
- Zachová teplo.
- Zvlhčí vzduch v místnostech.

Kde se dá systém výměny vzduchu s rekuperací tepla využít?

Rekuperační výměníky najdou svoje využití i mimo rodinné domy. Hodí se do všech typů objektů jako jsou byty, občanské stavby, průmyslové stavby nebo bazény. Při klasickém větrání pomocí oken sice odvedete těžký a vydýchaný vzduch z místnosti, ale zároveň přijdete o cenné teplo. S rekuperačním systémem budete mít stálý přísun čerstvého vzduchu bez tepelných ztrát.

Jak si vybrat dodavatele?

Dobře vybírejte dodavatele rekuperačního systému. Dodavatel by měl zajistit veškeré služby od montáže až po úklid. Zároveň by vám pověřený pracovník měl zodpovědět všechny vaše dotazy. Firma Tramonta Klima zaměřující se v oblasti větrání a tepelných čerpadel na Pardubický kraj a okolí si pracovníci nejprve přijedou zaměřit předpokládané místo realizace a prohlédnou si stávající topný systém, na který proběhne napojení větracího výměníku. V dohodnutém termínu vám před realizací zakryjí nábytek a zařízení, aby nedošlo k jeho poškození. Větrací výměník zprovozní do plně funkčního chodu a následně po sobě uklidí. Seznámí vás s obsluhou a zodpoví všechny vaše dotazy. Podívejte se na jejich nabídku rekuperačních výměníků a ušetřete.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

5.7.2023 06:20
Nejúčinnější je rekuperace. My jsme do ní také zainvestovali a těch peněz nelituju. Máme doma čerstvý vzduch a hlavně nemusím každé ráno myslet na to, že mám vyvětrat. Kolikrát se mi stalo, že jsem odjela do práce a zapomněla jsem zavřít okna, a to nebylo nic moc, hlavně, když venku mrzlo :-D .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist