https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-je-lepsi-pro-prirodu-pouzivat-ziletky-nebo-elektricke-strojky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Je lepší pro přírodu používat žiletky nebo elektrické strojky

5.2.2018 01:16 (holime.cz)
Všichni produkujeme určité množství odpadu. Jsou osoby, které nad tím, jaký dopad má odpad na přírodu, přemýšlí víc. Jiní to zase až tak moc neřeší. Holení vousů nebo chloupků na těle se stalo velmi moderním už v minulém století a dnes je běžnou součástí životů většiny lidí. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, kolik odpadu vyprodukujete, pokud používáte jednorázová holítka? A bude ho méně, když přesedláte na elektrický strojek?
 

I při péči o tělo produkujeme odpady. Ať už jsou to plastové obaly od kosmetických výrobků. Zároveň spotřebováváme vodu, která se dnes z ekologického hlediska také řeší. Součástí péče o tělo je dnes u většiny lidí i holení. V případě mužů jde zejména o holení vousů, v případě žen se jedná o odstraňování chloupků na těle. V obou případech je možné se spoléhat na jednorázová žiletková holítka nebo na elektrické strojky. Jaké jsou obecné výhody i nevýhody obou metod a co na to říká ekologie?

Klasika versus moderna

Úplně prvními holicími nástroji byly holicí břitvy. Ty už se dnes používají velmi zřídka a nahradily je žiletkové holicí strojky nebo jednorázová holítka. A protože holení žiletkou způsobuje zejména mužům často podráždění pokožky, čím dál častěji se uchylují k používání elektrických holicích strojků nebo zastřihovačů. Jak to vypadá, když si tyto dvě varianty postavíme na misku vah?

Pokud se na tyto dvě možnost úpravy vousů a chloupků podíváme z ekologického hlediska a zohledníme recyklovatelnost, spotřebu vody a doplňkové kosmetiky a produkci obalů od ní, tak nám rozhodně lépe z porovnání vyjde elektrický strojek. Nicméně toto nejsou jediné faktory, které je potřeba při posuzování ekologičnosti metod odstraňování chloupků zohlednit. Pokud bychom chtěli být důslední, museli bychom brát ohled i na energetické nebo vodní stopy, ale tak přesné výpočty zatím nejsou dostupné.

Jak se tedy rozhodnout?

Pokud přemýšlíte zejména v rovině toho, kolik odpadu vyprodukujete, pak určitě volte elektrický holicí strojek. Už proto, že nepotřebujete žádný gel na holení a kromě čištění nespotřebujete ani vodu. Zároveň vyměňujete pouze malou část holicí hlavy, a to jednou 18 měsíců. Jednorázová žiletka Vám vydrží maximálně měsíc a spotřeba vody a produkce obalů od holicích gelů jí do karet také moc nehraje. Samozřejmě každý zvažuje i finanční stránku věci, ale to už je na každém z Vás.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist