https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-nase-priroda-vstupuje-do-sveho-10-rocniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Naše příroda vstupuje do svého 10. ročníku

3.2.2017 12:07 (Naše příroda)
Outkovka pestrá.
Outkovka pestrá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Motyčkovi / Naše příroda
Se začátkem února již tradičně přichází i první číslo Naší přírody, která letos slaví 10. narozeniny. A co nového přináší? Manželé Motyčkovi nám vysvětlí, že slovo diaspora má svůj význam i v botanice, v dalším článku se dozvíme, s jakými užovkami se u nás můžeme potkat, mokřadní seriál představí své lesní obyvatele. Nezapomněli jsme ani na výletníky a zveme vás tentokráte do Jestřebích hor či do Mojetínského krasu. Své si najdou i děti, které rády soutěží, z dávné minulosti nakoukneme k mosasaurům a nechybí ani zpráva z 2. konference Naší přírody.
 

Obsah čísla 1/17

Víte, co je diaspora? / Hana a Vladimír Motyčkovi
Ze života našich užovek / Přemysl Pavlík
Divočina krocená řekou – 3. díl – obyvatelstvo pralesa / Alena Říhová
Včelník rakouský / Mladen Kaděra
Hřebenovkou Jestřebích hor / Martin Janoška
Mojetínský kras / Jakub Hloušek
Nejkrásnější hrad na Moravě / Jiří Popelka, Monika Vraštilová
Za šestinožci na Kamenec / Jan Moravec
Úspěšné završení 3. ročníku soutěže Quarry Life Award / Lukáš Volša, Hana Michalíková
Temný stín, co tají dech vrabců, kosů, hrdliček / Alena Říhová
Mosasauři – stále tajemní vládci křídových moří / Daniel Madzia
Školní „kecy“ aneb Dravci / Marek Velechovský
2. konference Naše příroda / Jan Moravec

Talovín zimní.
Talovín zimní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Motyčkovi / Naše příroda

Víte, co je diaspora?

Jako diaspora bývá nejčastěji označována etnická či náboženská skupina rozptýlená na cizím území mezi domácím obyvatelstvem jiného původu či vyznání. Nejznámější je v tomto ohledu diaspora židovská. Označení pochází ze starořeckého výrazu διασπορά, označujícího setí semene. V novořečtině pak znamená vyhnání, rozptýlení. Prapůvodní význam tohoto slova, tedy setí semene, pak úzce souvisí s méně známým významem botanickým, kde se pojmem diaspory označují rostlinná semena, plody, výtrusy, ale také cibule, hlízy, oddenky či jiné části rostlin, které jsou schopné zakořenit a dát vznik novému rostlinnému jedinci. A právě na tyto diaspory bychom chtěli upozornit v našem článku. Bude to však jen letmý dotek tohoto tématu, protože rozmanitost diaspor a jejich šíření v přírodě je tak obrovská, že by podrobnější popis vydal na několik tlustých knih.

Užovka stromová.
Užovka stromová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Přemysl Pavlík / Naše příroda

Ze života našich užovek

Většina z nás má k přírodě nepochybně kladný vztah. Buď k přírodě jako celku, nebo k určité její části či jednotlivému druhu. Někdo má rád kytky, jiný psy, kočky, ptáky nebo akvarijní rybky. Nerad bych se mýlil, ale vzhledem k těm již zmíněným je podle mne jen hodně malé procento těch, kteří si oblíbili hady. Ať již naše nebo ty cizokrajné. Dnes je poměrně jen malá možnost setkat se v naší přírodě s hadem, a přesto k nim lidé často pociťují vrozený odpor. Pohlížejí na ně jako na tvory zákeřné, slizké, odporné a stále ochotné zaútočit a kousnout. Svědčí o tom i nadávky „ty hade“ nebo „ty zmije!“ A to přesto, že to jsou tvorové svým způsobem krásní, svérázní, hodni obdivu a také většinou velmi užiteční. Člověku se vždy raději vyhnou, alespoň ti, co žijí u nás.

Divočina krocená řekou

3. díl – obyvatelstvo pralesa

Lužní les se živými tvory doslova hemží. Každý z nich má v zelené džungli své nezastupitelné místo a většinu z nich nikde jinde nepotkáte. Aby se sem tolik živáčků najednou vešlo, využívají každičké míst(ečk)o, skýtající potravu a bezpečí. Šmejdí v korunách a kmenech stromů, v mlází i bylinné džungli, v půdě a hrabance, nechybí ani v lesních bažinách a tůních, ba dokonce ani ve ztrouchnivělém dřevě ne. Jsou velmi dobře maskováni a tak je lze často zahlédnout sotva na druhý pohled.


Deset let Naší přírody.
Deset let Naší přírody.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist