https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-od-ledna-pobezi-druhe-kolo-e-learningovych-kurzu-ochrany-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Od ledna poběží druhé kolo e-learningových kurzů ochrany přírody

28.12.2015 01:00
Managmenty v Blšanském chlumu.
Managmenty v Blšanském chlumu.
Foto | Pavel Marhoul
Fórum ochrany přírody připravuje on-line vzdělávání v ochraně přírody. Inovativní vzdělávací koncept účastníkům garantuje jednak rozvoj jejich stávajících odborných znalostí, ale zároveň nabídne nejnovější poznatky a příklady praxe z oblasti ochrany životního prostředí.
 

Projekt si klade za cíl zlepšit mezi odbornou veřejností a stakeholdery informovanost o problematice ochrany přírody a postavení tohoto tématu ve společnosti. Svým rozsahem a zaměřením budou kurzy v českém prostředí jedinečné.

Hlavními tématy vzdělávacího konceptu jsou globální změna klimatu, kritické myšlení v ochraně přírody, ochrana vod, lesnictví, šetrné zemědělství, legislativa, zvláštní typy managementů a vývoj české krajiny. Úroveň výuky v kurzech je srovnatelná s bakalářským studiem, někde s větším či menším důrazem na praktické aplikace. Tomu odpovídá i složení autorských týmů, patří do něj jak vysokoškolští kantoři, tak i praktičtí ochranáři, např. Bedřich Moldan, Vojtěch Kotecký, Tomáš Vrška, Jan Kadavý, Vojtěch Abrahám, Pavel Marhoul, David Pithart atd. Celkem zde přednáší 39 přednášejících. Kurzy jsou určeny především k rozšíření základních znalostí v oboru, aktualizaci vědomostí dle nejnovějších poznatků z výzkumu a seznámení se s příklady dobré a špatné praxe.

E-learningové kurzy jsou určeny především pro úředníky, kteří chtějí mít soudobé informace a podklady pro vlastí práci a argumentaci; absolventy, kteří se chtějí zorientovat v praktických otázkách ochrany přírody a profesionální i amatérské ochranáře z řad zaujaté veřejnosti, kteří si chtějí ujasnit, jak některé věci fungují a seznámit se s možnostmi praktických opatření.

Každý kurz bude trvat 12 týdnů. V každém týdnu přibude další přednáška složená z kratších tematických bloků, celkem bude trvat 1,5h. Power-pointová prezentace bude doplněna slovním komentářem. Na počátku každého bloku bude několik otázek, které pomohou účastníkům kurzu uvědomit si, co o tématu už vědí a co by si mohli doplnit za informace. Na konci přednášky bude krátký test, který ověří znalosti tématu. Pro úspěšné ukončení kurzu není povinností sledovat všechny přednášky, otázky z nich se ale pak objeví v závěrečném testu, na základě něhož bude probíhat hodnocení. Další důležitou součástí kurzů budou krátké samostatné práce, které si budou studenti navzájem opravovat a mohou o nich, i o mnoha jiných záležitostech, diskutovat ve fórech. Úroveň těchto prací neovlivňuje závěrečnou známku, jsou však povinné. Kromě samotných přednášek bude k dispozici řada dodatkových materiálů, jako jsou rozhovory, komentované příklady dobré a špatné praxe apod. Účastník kurzu by měl počítat s přibližně 30 hodinami intenzivního studia na jednotlivý kurz.

První úspěšný běh kurzů běžel od října do prosince. Druhý běh začíná opět v lednu. Je možné se do kurzu zapojit i po jeho začátku, ale na začátku kurzů bude probíhat interaktivní část, jako jsou on-line konzultace s přednášejícími či mezi studujícími. K absolvování kurzů je zapotřebí pouze počítač a internet, vhodná je i webkamera a mikrofon pro on-line konzultace, ale i ty lze realizovat pomocí chatu.

Vzdělávání je bezplatné, bylo podpořeno v rámci grantů z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, Fondu pro neziskové organizace, který koordinuje Nadace Partnerství.


Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.
www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.
reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist