https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-poklady-harasova-vam-predstavi-nova-naucna-stezka-na-kokorinsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Poklady Harasova vám představí nová naučná stezka na Kokořínsku

7.12.2017 12:13 (ČSOP)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Chráněnou krajinnou oblast Kokořínsko s pískovcovými skalami, modelovanými erozí do podivuhodných tvarů, navštívilo mnoho z nás. Mnoho z nás mělo možnost poznat i údolí říčky Pšovky, protkané mokřady, tvořící vodní páteř Kokořínského dolu. Jedním z atraktivních částí dolu je i Harasov, vodní nádrž vybudovaná na Pšovce, lemovaná skalami. Toto místo a vesnici Bosyně, vzdálenou zhruba 3,5 kilometru, nyní propojuje nová naučná stezka Poklady Harasova. Ta si vzala za cíl poodkrýt nejedno zdejší tajemství a zaujmout i pobavit celou rodinu. Stala se tak už 86. lokalitou Blíž přírodě, společného programu Českého svazu ochránců přírody a společnosti NET4GAS.
 

Naučná stezka Poklady Harasova je situována do oblasti rozkládající se mezi stejnojmennou osadou a vesnicí Bosyně. Většina trasy vede výběžkem přírodní rezervace Kokořínský důl. Ačkoli jde o méně známou končinu chráněného území, ukrývá v sobě přírodní i kulturní poklady, které inspirovaly autory z Českého svazu ochránců přírody Koniklec k volbě tohoto názvu. Dvě úvodní a čtyři hlavní interaktivní tabule seznámí návštěvníky s přírodními hodnotami, se zdejšími geologickými útvary, s historií i pověstmi spjatými s místním hradem či hradištěm nazývaným Hrádek.

„Tabule stezky jsou navrženy tak, aby turisté získávali informace aktivním způsobem – jsou do nich zakomponovány herní a pohyblivé prvky, díky nimž si lidé mohou prověřit stávající znalosti nebo objevovat novinky ze světa přírody a kultury,“ říká jedna z autorek naučné stezky, Martina Zrostlíková. Snad nejvíce to platí o tabuli, která zprostředkovává návštěvníkům kontakt s přírodou pomocí hmatu. V konstrukci tabule jsou ukryty přírodní materiály, které patřily běžným i vzácným živočichům, vyskytujícím na zdejším území. Na dalších tabulích je možné získat informace o obojživelnících prostřednictvím minihry, nebo se pomocí pohyblivých prvků dozvědět o fenoménu tzv. inverzní rokle.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP

Říčka Pšovka sama představuje přírodní perlu celého Kokořínského dolu, a to hlavně díky přítomnosti údolní nivy. V ní se vyskytuje soustava mokřadů a tůní, které jsou domovem ohrožených a vzácných druhů živočichů a rostlin, například raka říčního, čolka horského, leknínu bělostného či všivce bahenního. Okolní lesy a skály zase poskytují útočiště například čápovi černému, sokolu stěhovavému, či vrápenci malému.

„Desáté výročí generálního partnerství Českého svazu ochránců přírody, 86 přírodních lokalit po celé České republice, z toho 14 ve Středočeském kraji. To je aktuální bilance programu NET4GAS Blíž přírodě, který má od svého počátku v roce 2007 za cíl podporovat přímou ochranu přírody, její popularizaci i environmentální výchovu“ dodává Zuzana Kučerová ze společnosti NET4GAS.

Začátek naučné stezky Poklady Harasova najdete na GPS souřadnicích 50.4108069N, 14.5685525E.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist