https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-poradime-jak-spravne-vybrat-dalekohled-pro-pozorovani-ptactva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Poradíme, jak správně vybrat dalekohled pro pozorování ptactva

19.3.2015 14:55 | PRAHA (iDalekohledy)
V současnosti mnozí z nás podlehli hobby zvanému "pozorování ptactva" nebo anglicky "birding" či "birdwatching". Zaujala i vás opeřená stvoření svobodně létající sem a tam? Chtěli byste se na ně podívat zblízka? Bude se vám hodit dalekohled. Poradíme, jak ho vybrat a používat.
 

V prvé řadě je však potřeba říci, že úspěšným pozorovatelem ptactva se můžete stát i bez dalekohledu. Pokud máte šikovné ruce a umíte si vyrobit krmítko na přilákání ptáčků, bude docela jednoduché sledovat ptáčky docela zblízka na vlastní oči. Mnozí z nás však takovou možnost nemají, nebo je objektem jejich zájmu ptactvo, které se nedá jen tak přilákat. Právě tehdy se hodí dobrý dalekohled.

Správný typ dalekohledu na sledování ptactva

Na pozorování ptactva je vhodný binokulární dalekohled, tedy dalekohled, který má dva tubusy a sledujeme jím objekt oběma očima najednou. Každý dalekohled je charakterizován kombinací dvou čísel, např. 7×50 nebo 8×25. První číslo znamená velikost zvětšení, druhé nás informuje o průměru čočky objektivu. Při koupi dalekohledu je samozřejmě důležité, zvolit si tu správnou kombinaci. Ale jaká je ta správná?

Při pozorování ptáků je dobré si nejdříve vyhlédnout objekt jen očima a až poté k očím přiložit dalekohled.
Při pozorování ptáků je dobré si nejdříve vyhlédnout objekt jen očima a až poté k očím přiložit dalekohled.
Foto | Gidzy / Flickr

Je lákavé si myslet, že čím větší zvětšení, tím lépe. Není tomu tak. Čím větší zvětšení, tím menší část ze sledovaného prostoru se vám dostane do zorného pole. To může ztížit hledání a sledování ptáků přes dalekohled. Pro začátečníky je vhodnější používat binokuláry s menším zvětšením mezi 7-8×. Za ideál na pozorování ptáků se považuje 10× zvětšení.

Průměr čočky je druhým důležitým parametrem, i když ne tak rozhodujícím jako velikost zvětšení. Čočka s větším průměrem poskytuje jasnější, ostřejší a detailnější obraz, na druhé straně dalekohled s takovou čočkou může být zbytečně velký, těžký a drahý. Pro běžného uživatele bude stačit průměr čočky mezi 25-42 mm. Osobně doporučuji zlatou střední cestu a tou je dalekohled s průměrem 32 mm, ještě lépe 42 mm, větší hmotnost dalekohledu se vrátí ve formě pohodlnějšího pozorování.

Nikdo není dost bohatý, aby kupoval nekvalitní věci

Na trhu najdete množství levných dalekohledů s cenou pod 500 Kč. Ty jsou však náchylné k snadnému rozbití a také obraz, který poskytují, bude spíš nedostatečný, o použitých materiálech ani nemluvě. Raději našetřete a investujte do kvality. Na trhu najdete kvalitní binokulární dalekohledy již od 1300 Kč. Modely v cenové relaci nad 2700 Kč uspokojí i ty nejnáročnější pozorovatele.

Na pozorování ptáků vystačíte i s pouhým okem. Dalekohled vám však ukáže víc
Na pozorování ptáků vystačíte i s pouhým okem. Dalekohled vám však ukáže víc

Nastavení binokuláru je velmi jednoduché

• Po vyjmutí dalekohledu z obalu a odstranění krytek okulárů si přiložte dalekohled k očím a ohýbáním si ho přizpůsobte tak, aby vzdálenost okulárů byla taková jako vzdálenost mezi vašima očima. Ve výsledku byste měli dalekohledem najednou vidět oběma očima.
• Otáčejte středovým zaostřovacím kolečkem, dokud se obraz nezaostří.
• Pokud máte dalekohled s očnicemi, které se dají vysunout, určitě tak udělejte.
• Mnoho dalekohledů má možnost nastavení dioptrické korekcí na jednom z okulárů, obvykle bývá v rozsahu ±4 dioptrie, může být vyšší i nižší v závislosti od výrobce. V případě potřeby nastavení dioptrické korekce si ji nastavíte otočením točítka na okuláru.
• Dalekohled máte nastavený a můžete začít pozorovat.

Binokulární dalekohledy jsou výborné na pozorování ptáků, ale nejsou však moc nápomocné při jejich zahlédnutí. Někteří pozorovatelé si dalekohled hned zvedají k očím a pak marně pátrají po celé obloze, z jedné strany na druhou. To je ovšem chyba. Mnohem jednodušší je sledovat celé zorné pole vlastníma očima a čekat, než zaznamenáte váš žádaný létající objekt. Tehdy můžete přiložit dalekohled k očím a prohlédnout si objekt zblízka. Když uvidíte ptáka přes dalekohled, zaostřete si obraz pomocí středového zaostřovacího kolečka. A pak už z něj nespouštějte oči!


reklama

Další informace |
Velký výběr kvalitních dalekohledů najdete na www.idalekohledy.cz.
Miroslav Jurikovič
Autor je vášnivý pozorovatel ptactva a majitel obchodu s dalekohledy.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist