https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-u-zatepleni-domu-jde-vzdycky-o-penize-o-ty-ktere-vydate-i-o-ty-ktere-usporite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

U zateplení domu jde vždycky o peníze. O ty, které vydáte, i o ty, které uspoříte

2.7.2014 10:24
Zateplení není sice tak složité, jako navrhnout dům, ale přece jen, pokud má být kvalitní a poskytnout efekt, který předpokládáte, je rozumné se nenechat zdánlivou jednoduchostí zlákat.
Zateplení není sice tak složité, jako navrhnout dům, ale přece jen, pokud má být kvalitní a poskytnout efekt, který předpokládáte, je rozumné se nenechat zdánlivou jednoduchostí zlákat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Kasten
Spory se nevedou o tom, jestli zateplovat či nezateplovat, ale o tom, jestli se globálně otepluje anebo jestli se blíží nová malá doba ledová. Jisté je, že zlepšení tepelně-izolačních vlastností domů přijde vhod, ať to bude tak nebo tak. Teplo i energie potřebná k ochlazení stojí v každém případě víc než dříve a méně než bude stát v příštích letech.
 

Úspory ale něco stojí, takže je rozumné se zamyslet dřív, než za jejich získání začneme platit.

Rozhodně je dobré nedůvěřovat hned nabídkám, které nabízejí nejlevnější řešení s maximálními úsporami. A také těm „odborníkům“, kteří, aniž by cokoliv spočítali, vědí, že „pětka“ (tl. 50 mm) polystyren stačí.

Nenechte se mýlit. Zateplení není sice tak složité, jako navrhnout dům, ale přece jen, pokud má být kvalitní a poskytnout efekt, který předpokládáte, je rozumné se nenechat zdánlivou jednoduchostí zlákat.

Ing. Aleš Kocourek, jednatel neratovické společnosti KASTEN, nasbíral za 19 let, po které se revitalizaci, rekonstrukci a zateplování bytových domů věnuje, nesčetně zkušeností. A také dostal mnoho děkovných dopisů.

10 věcí, na které stojí za to pomyslet, aby ekonomika, ekologie, efektivita revitalizace, rekonstrukce a zateplení byly „IN“.

1) Zateplování bez energetického auditu, případně energetického posudku?

Aleš Kocourek (A. K.) Je nerozumné, protože buď zateplíte málo anebo moc. Když málo, zaplatíte víc za teplo, když víc, zaplatíte víc za zateplení. Zbytečně. Energetický audit případně energetický posudek přesně napoví, jak je třeba zateplit s ohledem na předpokládané úspory. Energetický audit, případně energetický posudek, je žádoucí udělat.

2) Rekonstrukce bez technického auditu?

A. K.: Podobně jako energetický, je i technický audit velmi potřebný. Jeho výsledkem je exaktní zjištění skutečného stavu domu a z toho plynoucí potřeba oprav, které je nezbytné provést před zateplením. Nelze spoléhat na ujištění „odborníka“, že to je ještě dobrý….Naopak. Takovým ujištěním je třeba přikládat tu nejmenší váhu, nejlépe jim nepřikládat váhu žádnou.

3) Rekonstrukce bez projektu?

A. K.: To je něco jako jízda bez řidičského průkazu. Většinou skončí špatně. Projekt je návodem, co a jak udělat. A také odborným předpokladem záruky, že prováděcí firma bude vědět, co má dělat a investor za co platí.Řádně zhotovená projektová dokumentace skýtá nejenom technický, ale i legislativní základ pro plánovanou opravu.

4) Příprava rekonstrukce?

A. K.: Je rozumné požádat o spolupráci stavebního odborníka(musí být nezávislý na auditorech, projektantovi i dodavateli), který na základě představ a zájmů investora zajistí přípravu dokumentace, projedná záměr s úřady, připraví podklady pro přípravu smlouvy s dodavatelem.

5) Výběr dodavatele?

A. K.: Vybírat dodavatele pouze podle ceny, jako jediného kritéria pro výběr, bych nedoporučoval. Za málo peněz si pořídíte nejspíš velkou nejistotu. Je výhodnější zvažovat rozhodnutí o volbě dodavatele podle zkušeností, které má, podle ověřitelných referencí, určitě je dobré dát na doporučení. Stále platná moudrost říká, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. Anebo zajíce v pytli (v tomto případě dodavatele bez referencí). Platí, že kvalita má svou cenu. I když to v žádném případě neznamená, že to, co je nejdražší, je nejlepší a nejkvalitnější.

Vybírat dodavatele pouze podle ceny, jako jediného kritéria pro výběr, se nemusí vyplatit. Důležité jsou reference a zkušenosti. Doptej se na ně.
Vybírat dodavatele pouze podle ceny, jako jediného kritéria pro výběr, se nemusí vyplatit. Důležité jsou reference a zkušenosti. Doptej se na ně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Kasten

6) Stavební dozor investora?

A. K.: Bez něho by se nikdo do revitalizace, rekonstrukce či zateplení neměl pouštět. Je to člověk, který pro investora pracuje. Jeho honorář se „stokrát“ vrátí. Ušetří investorovi nejen spoustu času, který by hlídání a kontrole dodavatele musel věnovat. Mělo by se jednat o člověka, který stavebnictví rozumí a má bohaté zkušenosti. Měl by zároveň i moderátorem mezi investorem a stavební společností. Odborník, který vykonává funkci dozoru investora, ví, co dělá, co musí hlídat, a co kontrolovat. Samozřejmě, že by neměl být jakkoliv spojen s dodavatelem.

7) Je nutné používat certifikované zateplovací systémy?

A. K.: Ano. Jednoznačně. Pouze. Jsou konstruované jako systém, který splňuje veškeré požadavky na účinnost zateplení, tak jak vycházejí z podkladů, daných technickým a energetickým auditem a jsou konkretizovány projektem. Zjednodušeně řečeno, znamená to, že nejde pouze o to nalepit na stěny domu polystyren, ale aplikovat celé souvrství (od podkladu po omítku vč. upevnění hmoždinkami nebo lepícími kotvami atd.), aby bylo zajištěno nejen požadované zateplení, ale také aby nevznikly tepelné mosty, skuliny či kouty, kudy by mohlo zatékat a vytvářet se prostředí pro vznik plísní, atd. Jistou „nevýhodou“ je, že by to mělo být provedeno proškolenou osobou. Protože ono nejde pouze o to použít certifikovaný zateplovací systém, ale také o to „certifikovaně“ ho aplikovat na obvodový plášť domu. To opět navazuje na požadavek vybrat dodavatele, který to umí, který má proškolené pracovníky. Kvalifikovaný stavební dozor investora by měl být při sledování kvalifikace řemeslníků velmi pozorný. Určitým vodítkem by mohlo být např. členství v odborných organizacích, získané certifikáty apod.

8) Financování?

A. K.: Rekonstrukce, revitalizace nebo zateplování, to není akce za korunu. Naopak, jde o statisíce, i když většinou spíš o miliony. Neprovádí se na nemovitosti každý rok, ale je to akce dlouhodobého významu a trvání. Proto je rozumné a důležité si předem rozvážit, jak revitalizaci domu vč. zateplení financovat. Investor by měl vědět, jaké má a může mít k dispozici finanční prostředky. Jakou může použít hotovost, jaký může mít úvěr, jaké, např. úrokové dotace od státu či půjčky s nízkými úroky, může získat. A také uvážit, jak naloží s finančními úsporami za teplo po zateplení. I ty mohou sloužit k financování, např. ke splácení úvěru.

9) Dotace?

A. K.: Popravdě řečeno jich dnes není mnoho. Ale to neznamená, že je třeba na dotace či jiné podpůrné programy rezignovat. Naopak. V každém případě je žádoucí všechny možnosti prověřit. V tom může investorovi velmi pomoci seriozní dodavatel. KASTEN nabízí svým partnerům, mám na mysli investory, kteří si nás vyberou, komplexní služby. S přípravou revitalizace, s projektem a samozřejmě také s financováním a také se zajištěním, pokud je to možné, dotací či výhodného financování. Každý seriozní dodavatel je v tom rozhodně kompetentnější než „zprostředkovatelé“, kteří slibují, ale splnění jejich slibů je vždy odvislé většinou od náhody. Byť provize často požadují i předem. Není nic neobvyklého, že tito „odborníci“ oblažují potenciálního investora neuvěřitelnými výhodami, úžasnou cenou, slibují hory i doly, a když je pak investor vyzve, aby se zúčastnili výběrového řízení (správné je to o veřejné zakázce), tak se nikdy nepřihlásí.

10) Revitalizovat a zateplovat kompletně nebo postupně?

A. K.: Jednoznačně vždy kompletně. Postupný proces je vždy dražší, organizačně komplikovanější a neposkytuje takové záruky jako kompletní revitalizace.

Rada na konec?

A. K.: Každý investor by si měl dát pozor na ty, kteří do záměru a do přípravy revitalizace a zateplení mluví, ač nevědí o čem to doopravdy je, kritizují kde co, vědí jak všechno udělat jinak, ale jak, to nikdy neřeknou, protože to nevědí, ale za rozhodnutí, která jsou eventuálně podle jejich rad udělána, neponesou zodpovědnost. Rozhodující jsou vždy fakta a čísla. Nikoliv dojmy a pocity a moudrosti z doslechu. Vždycky jde o peníze. O ty, které vydáte, tak o ty, které úsporou energií získáte. Ale také o to, jak revitalizací zhodnotí dům, zvýšíte komfort a kvalitu bydlení, jak změnou tváře domu ovlivníte životní prostředí lokality, v níž se dům nachází. Desatero, které jsme vyjmenovali, platí, ať jde o bytový či rodinný dům.

Václav Chaloupecký


KASTEN, spol. s r.o., je členem Cechu pro zateplování budov, držitelem certifikátu ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001, držitelem Osvědčení odborné způsobilosti k provádění ETICS.
V roce 2010 společnost získala titul Firma roku 2010 Středočeského kraje.
V roce 2013 získala v rámci CZECH TOP 100 ČEKIA Stability Award 2013 s hodnocením AA (vynikající).

Kontakty:


KASTEN spol. s r.o.
Větrná 145, 277 11 Neratovice – Byškovice
Tel: +420 318 647 150; +420 318 647 152
e-mail: info@kasten.cz
www.kasten.cz
reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist