https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vychazi-3-cislo-nasi-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vychází 3. číslo Naší přírody

2.6.2016 13:07 (Naše příroda)
Svinka lesní.
Svinka lesní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vladimír Motyčka / Naše příroda
V nejnovějším čísle Naší přírody najdete další příspěvek z tematického seriálu o mokřadech, který zabrousí do ptačí říše. Stejné říši, a to konkrétně její letošní „královně“, je věnován ještě jeden článek – je o července obecné, která se pro rok 2016 stala ptákem roku.
 

Víte, co je edafon? Pokud ne, nalistujte si článek manželů Motyčkových, který vše hezky vysvětlí a určitě se z něj dozvíte spoustu nového. Nezapomněli jsme ani na výletníky – chcete-li tip na zajímavý výlet, můžete čerpat hned ze tří článků. Hezké jarní čtení…


Obsah čísla 3/16

Šplhouni z rákosí / Alena Říhová
Víte co je edafon? / Hana a Vladimír Motyčkovi
Živoucí fosilie našich vod – perlorodka říční / Jiří Krouza
Majka obecná / Mladen Kaděra
Červenka nás varuje, co naše ptáky zraňuje / Alena Říhová
Jaro na rybníku / Přemysl Pavlík
Jeskyně zkamenělých snů / Jiří Sladký
Královstvím orchidejí v podhůří Chřibů / Jakub Hloušek
Neznámý svět maďarských hor / Martin Janoška
Velká Homolka / Jan Moravec
Perm – doba rudých pouští / Lukáš Kukal
Školní „kecy“ aneb Plazi nejen se plazící / Marek Velechovský
Poznáváme naše hřibovité houby: hřib růžovník / Michal Mikšík

Víte co je edafon?

Edafon, edafon – mikrofon, gramofon, telefon, suzafon, fon ... Fon, to je přece jednotka hladiny hlasitosti. Tak to bude určitě něco se zvukem. Že by nějaký hudební nástroj, nebo vylepšený Edisonův fonograf? Takovéto myšlenky proběhnou jistě alespoň části čtenářů hlavou a začne jim v ní vrtat, proč by článek o nějakém hudebním nástroji či snad předchůdci gramofonu měl být zrovna v časopise o české přírodě. Pro uklidnění musíme poznamenat, že termín edafon nemá se zvukem pranic společného a poprvé jej použil německý přírodovědec Raoul Heinrich Francé v roce 1913 k označení půdních mikroorganismů. Dnes má význam poněkud širší a rozumí se jím prakticky všechny živé organismy, které se volně vyskytují v půdě – netýká se tedy kořenů a semen rostlin. + obrázek 1 – Svinka lesní, foto Vladimír Motyčka

Perlorodka říční
Perlorodka říční
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Krouza / Naše příroda

Živoucí fosilie našich vod – perlorodka říční

Snad každý zná mořské perly jako malé lesknoucí se kuličky různých barev a odstínů. Ne každý však ví, že i ve vodách na našem území se od dávných dob vyskytuje skutečná perlorodka, vzdálená příbuzná té mořské. Jedná se o perlorodku říční (Margaritifera margaritifera, Linnaeus, 1758), velmi vzácného živočicha obývajícího naše oligotrofní vody. V minulosti byla cíleně lovena a decimována právě pro své perly, a ačkoliv se jí dostalo ve 20. a 21. století přísné ochrany, postupně vymírá a z našich vod tak mizí. Jednou z hlavních podmínek pro život perlorodky jsou totiž chladné vody s nízkou eutrofizací, bez rozpuštěného anorganického vápníku, ale s přítomností vápníku organického, který se nachází v opadu z rostlinného materiálu. Už jen tyto charakteristiky se v našich současných vodotečích téměř nenachází a tím existenční problémy perlorodek zdaleka nekončí.

Železité náteky v drobných chodbičkách
Železité náteky v drobných chodbičkách
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Sladký / Naše příroda

Jeskyně zkamenělých snů

Kdysi jeskyni Pec obývali paleolitičtí lovci. Co se skrývá v jejím podzemí, pod Plaveckým hradem, donedávna sotva kdo tušil. Před třemi roky pronikli jeskyňáři do míst možná stovky tisíc let uzavřených před vnějším světem. V jedné z nejkrásnějších jeskyní Malých Karpat se vývoj krasu zastavil před dlouhou dobou. Unikátní výzdoba tu vytváří zvláštní a zcela výjimečný mikrosvět, jaký v Plaveckém krasu nikde jinde nenajdeme.



reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist