https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vychazi-nase-priroda-05-2011
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vychází Naše příroda 05/2011

10.10.2011 14:23 | OLOMOUC (Naše příroda)
Obálka časopisu Naše příroda 05/2011
Obálka časopisu Naše příroda 05/2011
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hodující kudlanka na titulní straně říjnového čísla Naší přírody nám napoví, že se dnes zaměříme také na naše exotické krasavce, a to jak z říše živočišné, tak rostlinné. Přestože mnozí z nich jsou zde původní, díky výjimečnému vzhledu, výrazným barvám a zejména vzácnému výskytu působí jako cizokrajné. V říjnu nezapomínáme ani na jeleny, jejichž troubení v těchto dnech pomalu doznívá, povíme si o tom, jak prazvláštní tvory je možné najít v obyčejné kaluži a projdeme se společně podzimními Buchlovskými horami. Na závěr se vydáme po stopách dinosaurů, jejichž otisky vědci nedávno objevily i na území České republiky.
 


„Exoti“ naší přírody / Text a foto: Ľubor Čačko

Při toulkách přírodou se setkáváme s mnoha živočichy a rostlinami. Některé z nich vnímáme už jaksi podvědomě, jako každodenní součást našeho života a nevěnujeme jim moc pozornosti. Občas se nám však stane, že narazíme na druh, který nás zaujme hned na první pohled. Neobvyklé pestré zabarvení nebo zvláštní tvar živočicha či rostliny nám připadá natolik bizarní a exotický, že často máme dojem, jakoby tento druh do našich krajů ani nepatřil. Vydejte se spolu s námi na exkurzi do naší přírody. Budeme v ní hledat "exoty" naší živočišné a rostlinné říše…


Jelen evropský – nekorunovaný vládce lesa / Text: Antonín Košnář

Snad žádná jiná zvěř v sobě nespojuje tělesnou sílu, ladnost pohybů a ušlechtilost tvarů právě tak jako jelen lesní. Až na sporadicky se vyskytujícího losa, nemá tato zvěř co do mohutnosti v Čechách žádného konkurenta. Její impozantnost mimo jiné umocňuje i krásná ozdoba hlavy v podobě klenutého paroží, symbolizující pomyslnou korunu lesního krále. Již od nepaměti si výhradní právo lovu jelení zvěře přivlastňovali králové, knížata a jiné vysoce postavené osobnosti našich dějin. Odtud také pochází označení jelení zvěře za zvěř královskou. Majestátnost, se kterou dodnes prochází naše lesy, snad nenechá nikoho na pochybách, že si toto přízvisko právem zaslouží.


Podzimní toulky Buchlovskými horami / Text a foto: Martin Janoška

Vrchovina Chřiby, vystupující v hustě zalidněné jižní části Moravy mezi Hanou a Slováckem, nabízí pozoruhodné sepětí zachovalé přírody a historie. Najdete tu nejenom mnoho cenných přírodních lokalit, ale zároveň místa opředená pradávnou minulostí. Snad nejhezčím obdobím pro návštěvu této oblasti je podzim, kdy se zdejší převážně listnaté lesy rozzáří do neopakovatelných barev.


Obsah čísla 05/2011

Černá & bílá / Text: Radek Josefus
Naši listonozi / Text: Mladen Kaděra
Jelen evropský – nekorunovaný vládce lesa / Text: Antonín Košnář
Polský koník – potomek tarpana / Text a foto: Jan Kusolits
Poznáte je, když nekvetou? / Text a foto: Hana a Vladimír Motyčkovi
Jasan ztepilý / Text: Ivana Buttry
„Exoti“ naší přírody / Text a foto: Ľubor Čačko
Kde jsou komíny ozdobou / Text a foto: Jan Vítek
Stavba fotografických krytů / Text a foto: Jaromír Zumr
Podzimní toulky Buchlovskými horami / Text a foto: Martin Janoška
Tiské stěny / Text a foto: Jan Miklín
Sléz přehlížený, sléz lesní / Text a foto: Květa Šimková
Jedlé dary přírody – jitrocel kopinatý / Květa Šimková
Bioplynová stanice v Třeboni / Text: Jiří Schacherl, Tomáš Turek a František Sýkora
Po stopách dinosaurů / Text: Daniel Madzia


reklama

Další informace |
Celé číslo časopisu si můžete prolistovat ZDE. Více informací včetně plných verzí vybraných článků naleznete na www.nasepriroda.cz
Pavla Mládková, Naše příroda, o.s.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist