https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vychazi-prvni-letosni-nase-priroda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vychází první letošní Naše příroda

8.2.2018 10:52 | PRAHA (Naše příroda)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Grim / Naše příroda
Zima je v plném proudu, ne vždy však počasí přeje toulání přírodou a pro tyto případy je tu Naše příroda, se kterou se můžete vydat na výlet i když se za okny žení všichni čerti… V prvním letošním čísle, kterým začínáme už 11. ročník, se vydáme na cesty i přes hranice, a to oběma směry – přečíst si můžete jak o přistěhovalcích v živočišné a rostlinné říši, tak o vystěhovalcích, konkrétně o špačkovi obecném. Poslední díl mokřadních článků se věnuje rašeliništím, do světa menších tvorů nás zavede bělásek ovocný nebo pár broučích kuriozit skrývajících se v mrtvém dřevě a do světa poněkud větších tvorů se vydáme se zubry. Nezapomněli jsme ani na děti, se kterými si můžete pohrát a zároveň možní i něco přiučit…
 

Obsah čísla 1/18

Než přijde skutečné jaro / Jaromír Zumr
Opeření vystěhovalci: špaček obecný / Tomáš Grim
Motýlí Fénix – bělásek ovocný / Alois Pavlíčko
Okýnkem do pohádky o tisíce let zpátky / Alena Říhová
Kuriozity z chráněných brouků mrtvého dřeva / Mladen Kaděra
Přistěhovalci, emigranti a navrátilci I. / Hana a Vladimír Motyčkovi
Exotická kráska na jeřabinách mlaská / Alena Říhová
Návrat krále lesů / Denisa Mikešová
Slavík modráček středoevropský – skrytý drahokam rákosin / Petr Válek
Slavík modráček středoevropský na Radovesické výsypce / Anna a Jiří Vaníkovi
Devět předjarních skal Žďárských vrchů / Martin Janoška
Poklady Harasova / Jan Moravec
Příroda pod sněhovou peřinou / Monika Tošenovská, Monika Vraštilová
Zpráva z akce… / Jan Moravec

Opeření vystěhovalci: špaček obecný

Na obálce tohoto čísla je zdánlivě dobře známá scéna: „náš“ špaček vykukuje z dutiny u nás nepůvodního platanu. Chyba lávky! Záběr je z Central Parku v New Yorku a všechno je tedy vlastně naopak: špaček je zde za Atlantikem nechtěným přistěhovalcem, naopak platan je na americkém kontinentě doma. Tato scéna dobře ilustruje jednu z nejrozsáhlejších změn, které hýbou současným světem v globálním měřítku, tedy invazi nepůvodních druhů. A začít seriál o našich druzích ptáků, které se staly jinde ve světě invazními, těžko lépe než právě špačkem: na seznamu „100 nejhorších invazních druhů-vetřelců na světě“ jsou jen tři druhy ptáků a jedním z nich je právě špaček obecný.

Okýnkem do pohádky o tisíce let zpátky

Rašeliniště je působivým ostrůvkem přírody, který si každého hned podmaní. A také okýnkem do pohádky, v níž si jako návštěvník zahrajete hlavní roli. Už jen z urousaného bochánkovitého koberce, který vám pomalu ujíždí pod nohama, se vám zatočí hlava a mezi lesknoucími se vodními zrcátky snadno ztratíte rovnováhu. To už jste ale v kole s půvabnými lesními vílami. Ovšem představa, že vás snad nakonec stáhnou do hlubin mezi hnijící mechy a masožravky, je dost děsivá. Tím spíš, že obloha se mračí, hustý les upadá do tmy a vzrostlé stromy vás obkličují.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Denisa Mikešová / Naše příroda

Návrat krále lesů

Pomyslné panování nad našimi lesními hvozdy se odjakživa přisuzuje jelenovi; vždyť se honosí majestátní korunou z paroží. Od té doby, co jsem se ve „volné“ přírodě poprvé setkala se zubry, ovšem vnímám tuto pohádkovou fikci jinak. Rozvážné pohyby zdůrazněné úžasnou hrou světla a stínu: mohutný býk v popředí ozářený sluncem, zatímco za ním se černal hustý les. Jiskrným okem sledoval houští, odkud jsem stádo „skrytě“ pozorovala. Věděl o mně, stejně jako ostatní, ale nevyděsilo je to. Jeleni by už dávno v panice utekli. Avšak ze zubrů čišel stále klid hodný panovníků. Ano vím, je to i tím, že jeleny neustále pronásledují lovci. Ale i tak … Po hodině začali zubři nenuceně zvolna odcházet, noha co nohu mine. A teprve tehdy, když jsem je viděla kráčet, jsem si zcela uvědomila jejich suverénní královský majestát.
reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist