https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vychazi-zimni-cislo-nasi-prirody-06-2011
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vychází zimní číslo Naší přírody 06/2011

20.12.2011 13:45 (Naše příroda)
Obálka časopisu Naše příroda 06/2011
Obálka časopisu Naše příroda 06/2011
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poslední letošní číslo časopisu Naše příroda vám mimo jiné přiblíží jednoho z našich nejkrásnějších ptáků, se kterým se můžete setkat i během zimy, strakapouda velkého. Na Slovensko, do Tater, se tentokrát vypravíme za největším zástupcem čeledi veverkovitých, svištěm horským, který v Česku vyhynul už během poslední doby ledové. Budeme pozorovat námluvy racků chechtavých a s mikroskopem pronikneme i do světa sinic. V rubrice Na výletě vás zavedeme do turisty opomíjených míst západních Čech i jižní Moravy. A pokud se letos chystáte posílat klasické papírové vánoční pohlednice, třeba vás bude inspirovat článek Naše příroda na poštovních známkách…
 


Svišť – strážce tatranských velikánů / Miroslav Kulfan, Marián Kulfan

Svišť horský tatranský, vědeckým jménem Marmota marmota latirostris je vzácný, ohrožený, endemický a reliktní poddruh, který patří již po staletí spolu s kamzíkem k nejznámějším tatranským živočichům. Svišť podobně jako kamzík byl již odedávna společníkem pastýřů a horníků. Dodnes ho obdivují cestovatelé, vědci a turisté. Není divu, že je spolu s kamzíkem považován za symbol Tater.


Lakomý racek chechtavý / Ivan Kňaze

Na Záhlinických rybnících u Hulína na Moravě v jednom roce uhnízdilo v obrovské kolonii 6 000 párů racků. Už během zimních měsíců jsme spolu s ornitology zhotovili na hnízdním ostrově šest pozorovatelen – úkrytů, upletených ze suchého klestí. Představte si, že se nad hnízdištěm a na zemi zdržovalo na jaře v době svatebních her přibližně dvanáct tisíc bílých ptáků s hnědými čepičkami. Po vylíhnutí mláďat, kdy na každé hnízdo připadla alespoň dvě mláďata, obývalo lokalitu nejméně 24 000 ptáků.


Magické kopce Tepelské vrchoviny / Martin Janoška

Severozápadně od Plzně směrem k Tachovu, Mariánským Lázním a Karlovým Varům se rozprostírá drsná a opuštěná krajina Tepelské vrchoviny. Chybí v ní města, průmysl, kvalitní silnice i věhlasné turistické cíle, za nimiž by se hrnuly davy lidí. Podmanivou krásu této tiché a mystikou zavánějící krajiny umocňují osamocené kopce, vystupující jako svědkové dávných časů nad okolní náhorní pláně.


Obsah čísla 06/2011:

Želvy a člověk / Text a foto: Marek Velechovský
Strakapoud velký / Text a foto: Ladislav Šindelka
Chrobák vrubounovitý – český skarab / Text: Mladen Kaděra, foto: Jiří Klváček
Mikrokosmos sinic pod drobnohledem / Text: Petr Dvořák, foto: Petr Hašler
Svišť – strážce tatranských velikánů / Text a foto: Miroslav Kulfan, Marián Kulfan
Lakomý racek chechtavý / Text: Ivan Kňaze
Naše stromy: Podzimní šperk přírody / Text a foto: Ivana Buttry
Naše příroda na poštovních známkách / Text a foto: Hana a Vladimír Motyčkovi
Krkavci / Text a foto: Jan Ševčík
Taje Herolticko-lažáneckého krasu / Text a foto: Jakub Hloušek
Magické kopce Tepelské vrchoviny / Text a foto: Martin Janoška
Revitalizace Krušnohorských rašelinišť / Text: Jiří Mejsnar, fotoarchiv Daphne
Řebříček obecný / Text a foto: Květa Šimková
Býčí skála, přírodní i historický unikát / Text a foto: Petr Zajíček


reklama

Další informace |
Celé číslo časopisu si můžete prolistovat ZDE. Více informací včetně plných verzí vybraných článků naleznete na www.nasepriroda.cz
Pavla Mládková, Naše příroda, o.s.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist