https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vydejte-se-na-vylety-s-novym-cislem-nasi-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vydejte se na výlety s novým číslem Naší přírody

9.6.2015 11:08 (Naše příroda)
Saranče modrokřídlá je – pokud sedí – opravdu těžko k nalezení. Její tělo je rozčleněno tmavšími svislými pásky, které z křídel přecházejí i na zadní končetiny, takže se v kamenitém terénu, který mají tyto saranče v oblibě, dokonale ztrácí.
Saranče modrokřídlá je – pokud sedí – opravdu těžko k nalezení. Její tělo je rozčleněno tmavšími svislými pásky, které z křídel přecházejí i na zadní končetiny, takže se v kamenitém terénu, který mají tyto saranče v oblibě, dokonale ztrácí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | V. Motyčka / Naše příroda
Taky vás ptačí štěbetání hned po ránu táhne ven? Nedejte se tedy moc přemlouvat a nezapomeňte si přibalit nové číslo Naší přírody. Dozvíte se v něm mimo jiné, že i když se díváte a máte pocit, že nic nevidíte, tak přitom vidíte – jen se pozorovaný tvor umí krásně zamaskovat a chránit si tím život před predátory. Pokud jste zahrádkáři, můžete se přidat k projektu Živá zahrada, bude se líbit vám i všem živočichům, kterým tím zřídíte nové bydlení. Budou mezi nimi určitě i ptáci, takže budete moci pozorovat, jak náročná je péče ptačích rodičů o nové pokolení. Snad jen mimo rodičů kukaččích, kteří přenechali výchovu svých dětí jiným.
 

A pokud byste nevěděli, kam se o víkendu vydat na výlet, nechte se inspirovat článkem o Hrubém Jeseníku či o putování po stopách posledního vysočinského vlka, bude to stát za to.

Ptačí rodiče a děti

Doba hnízdění je právě v plném proudu a tak při vycházkách do přírody můžeme narazit na upachtěné ptačí rodiče, kteří teď mají opravdu napilno. Aby své malé křiklouny vůbec uživili a uchránili je před vším zlem, celý den se ani na chviličku nezastaví. Není divu, že zatímco děti v jejich péči jen kvetou a rostou jako z vody, ustaraní, vyhládlí a ulítaní rodiče už doslova melou z posledního. A to mají ještě hodně práce před sebou. Jakmile totiž ptačí drobotina poprvé opustí hnízda a vrhne se do velkého světa, přijdou na řadu první krůčky, první klopýtnutí a nakonec i vytoužené létání. A představte si, že mnozí z rodičů tenhle kolotoč během sezóny roztočí ještě několikrát. Nic naplat, pud je pud a rodičovská láska bývá bezmezná.

Jak se zvířata maskují

V přírodě – stejně jako v lidské společnosti – zuří permanentní válka, a zda jedinec, či dokonce celý druh, přežije, závisí na tom, jak se přizpůsobí svému okolí a oklame či zastraší své nepřátele. I když nejsme přáteli polidšťování zvířecích vlastností, nutno přiznat, že při srovnávání způsobů, jakými se živočichové snaží uchovat svůj život, s tím, jak se o to samé snaží lidští válečníci, vyniknou četné paralely. Je však podivuhodné, že i před těmi nejmodernějšími vynálezy lidské vojenské techniky mají živočichové obvykle náskok mnoha milionů let.

Toulat se hlubokými lesy nazdařbůh po pěšinkách, kde nikdo nechodí, šplhat na roztodivná opuštěná skaliska, překonávat hluboké strže a zažívat pocit dokonalé svobody pohybu.
Toulat se hlubokými lesy nazdařbůh po pěšinkách, kde nikdo nechodí, šplhat na roztodivná opuštěná skaliska, překonávat hluboké strže a zažívat pocit dokonalé svobody pohybu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Nedotčené skály Hrubého Jeseníku

Toulat se hlubokými lesy nazdařbůh po pěšinkách, kde nikdo nechodí, šplhat na roztodivná opuštěná skaliska, překonávat hluboké strže a zažívat pocit dokonalé svobody pohybu. To vše lze zažít v severovýchodní části Hrubého Jeseníku, která nese název Medvědská hornatina.

Obsah čísla 3/15

Ptačí rodiče a děti / Alena Říhová
Jaro na lukách / Přemysl Pavlík
Jak se zvířata maskují / Hana a Vladimír Motyčkovi
Ohrožení broučí obři – vodní druhy / Mladen Kaděra
Je vaše zahrada živá? / Denisa Mikešová
Na svět přicházím podvodem... / Alena Říhová
Nedotčené skály Hrubého Jeseníku / Martin Janoška
Na stopě posledního vlka Vysočiny / Jaroslav Monte Kvasnica
Kambrium – exploze života / Lukáš Kukal
Hádeckými lomy za přírodou i dalekými výhledy / Jan Moravec
Divocí koně zachraňují modrásky / Dalibor Dostál
Školní „kecy“ aneb co se dá najít v písemkách / Marek Velechovský
Poznáváme naše hřibovité houby: hřib rudonachový / Michal Mikšík


reklama

Vendula Pávková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KM

Karla Majerová

22.10.2023 22:20
Toulky přírodou jsou pro nás jako balzám na duši. Nedávno jsem na internetových stránkách https://www.naturehikecz.cz/ narazila na skvělé trekové batohy, se kterými se nám chodí skvěle na túry. Vejde se nám do nich vše, co potřebujeme a mají velice pohodlné polstrované popruhy. Užíváme si každou túru, ale i celodenní výlety.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist