https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/abc-andalusie-balearske-a-kanarske-ostrovy-v-cele-narustu-produkce-co2-ve-spanelsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ABC: Andalusie, Baleárské a Kanárské ostrovy v čele nárůstu produkce CO2 ve Španělsku

29.11.2010 14:05 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Andalusie, Baleáry, Kanáry, Kantábrie, Valencie, Murcie, La Rioja, Extremadura, Navarra, Madrid a africká Ceuta a Melilla jsou v čele růstu emisí skleníkového plynu oxidu uhličitého v rámci Španělska za období 1990 až 2009, informuje server ABC.es. Naproti tomu Asturie, Kastilie a León, Galicie a Aragonie jsou oblasti, kde se emise podle zprávy španělské odborové organizace Comisiones Obreras zvedly nejméně.
 

Mezi faktory, které umožnily snížení emisí, patří růst cen ropy, snížení spotřeby uhlí pro výrobu elektrické energie, pokles poptávky po elektřině, uvedení do provozu nových paroplynových elektráren kombinovaného cyklu a zvýšení počtu zdrojů obnovitelné energie, především větrných elektráren.

Odborová organizace Comisiones Obreras tvrdí, že emise CO2 se ve Španělsku mezi lety 1990 a 2009 zvýšily o 28,5 procent, a to i po „důležitých“ poklesech v letech 2008 a 2009 způsobených krizí.

„Vláda nemůže sama za sebe snížit emise, které překračují limity povolené Kjótským protokolem. Musí počítat se spoluprací různých úřadů, odborů, podniků a občanů,“ říká zástupce Comisiones Obreras.

Zdroje pro vypracování zprávy pocházejí z Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), ministerstva průmyslu, cestovního ruchu a obchodu, ministerstva životního prostředí, venkova a moře, ministerstva financí, Národního statistického ústavu, Institutu studií životního prostředí (IDEA), společností Repsol, Gas Natural, UNESA, Iberdrola, Endesa a Red Eléctrica de España a statistických ročenek vypracovaných samotnými Autonomními společenstvími.

Podle zprávy Andalucía, Baleares, Canarias y Cantabria lideran el aumento de CO2 zveřejněné na serveru ABC.es dne 18. listopadu 2010.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist