https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aby-nasli-samicku-musi-samci-kobylek-prekricet-hluk-z-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aby našli samičku, musí samci kobylek "překřičet" hluk z dopravy

20.11.2012 01:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tento druh kobylek vyluzuje své cvrkání třením vnitřní strany stehen zadních nohou o žilky na okrajích křídel. Jeho účelem je zejména přilákat samičku kobylky a zaujmout ji.
Tento druh kobylek vyluzuje své cvrkání třením vnitřní strany stehen zadních nohou o žilky na okrajích křídel. Jeho účelem je zejména přilákat samičku kobylky a zaujmout ji.
Kobylky žijící poblíž hlučných silnic přeladily své cvrkání, aby se přes hluk z aut slyšely, zjistili vědci. Pro kobylky je to životně důležité, protože pomocí cvrkání lákají samci samičky k páření.
 

Zjištění vědců je jednoduché: kobylky odchycené podél hlučných silnic musí „překřičet“ hluk z aut. U svých dvousekundových frází proto přidaly na nízkých frekvencích. Ukázal to výzkum vědeckého týmu z německé univerzity v Bielefeldu. Ten pro účely zkoumání pochytal 188 sarančí měnlivých. Část kobylek pocházela z klidných lokalit, část vědci nasbírali podél frekventovaných silnic. A zkoumali, jestli se liší jejich koncertování.

V laboratorních podmínkách vědci zkoumali, zda je mezi cvrkáním kobylek z různých míst nějaká odlišnost. Na základě téměř tisíce nahrávek se pak ukázalo, že kobylky žijící u hlučných silnic mají jiný cvrkot, než kobylky žijící v tichém prostředí.

„Cvrkání kobylek má běžně jak nízké, tak vysoké frekvence. Ukázalo se, že kobylky z hlučného prostředí přidávají více nízké frekvence cvrkání,“ říká Ulrike Lampeová, která výzkum vedla. Podle jejího vysvětlení je to tím, že hluk z dopravy právě tyto nízké frekvence přehlušuje. Kobylky proto musí přidat.

Jde přitom o citlivou věc. Cvrkání je důležitá součást námluv kobylek. „Nárůst úrovně hluku může rozmnožování kobylek ovlivnit v celé řadě aspektů. Samičky mohou jednoduše přeslechnout lákání samečků. Samičky nemusí dobře rozpoznat cvrkot samečku jejich druhu. A samičky pak mají také ztíženou schopnost podle cvrkání rozpoznat atraktivitu samečka,“ vysvětluje Ulrike Lampeová.

Lampeová se chce v dalším výzkumu zaměřit na to, jak ke změně cvrkání dochází, zda už v larválním stádiu, nebo zda jde o genetickou adaptaci na prostředí.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist