https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-kypr-zaplavovany-turisty-se-snazi-recyklovat-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kypr zaplavovaný turisty se snaží recyklovat odpad

5.11.2017 02:58 | DAMMÁM (ČTK)
Kypr, považovaný za bezpečnou destinaci ve srovnání s jinými zeměmi oblasti, navštívilo loni 3,18 milionu turistů a jejich počet by se letos měl zvýšit o osm procent.
Kypr, považovaný za bezpečnou destinaci ve srovnání s jinými zeměmi oblasti, navštívilo loni 3,18 milionu turistů a jejich počet by se letos měl zvýšit o osm procent.
Na pláži kyperského letoviska Agia Napa odhazují turisté plechovky do kontejnerů na tříděný odpad. Středomořský ostrov navštěvuje více turistů než kdy dříve a jejich příliv přiměl zdejší úřady, aby se pustily do recyklace odpadu, píše agentura AFP.
 

Kypr, považovaný za bezpečnou destinaci ve srovnání s jinými zeměmi oblasti, navštívilo loni 3,18 milionu turistů a jejich počet by se letos měl zvýšit o osm procent.

Podle expertů na turistiku a životní prostředí vedl ke zvýšení objemu odpadků z velké části právě tento boom. "Pro ostrov to je velká výzva," přiznává Panikos Michael, ředitel pětihvězdičkového hotelu Alion Beach.

V roce 2013 podle posledního údaje statistického úřadu Evropské unie Eurostat končilo 79 procent domovního odpadu na Kypru na skládkách. Průměr v EU byl tehdy 28 procent.

Úřady této země, která je od roku 2004 členem EU, tedy s přispěním pracovníků v turistice znásobily své úsilí o snížení množství odpadků končících na skládkách.

Panikos Michael zavedl třídění odpadků ve svém hotelu v roce 2003 a ujišťuje, že od té doby se objem netříděného odpadu snížil o polovinu. Město Agia Napa chce jít ještě dále a do jara příštího roku chce zahájit sběr organického odpadu v hotelích. Na místech oblíbených turisty byly rovněž instalovány pytle na tříděný odpad.

"Je to velmi dobrý nápad, protože odpad je celosvětovým problémem," říká třiadvacetiletá Elena Michaljenková z Ruska. "Lidé pijí hodně piva a tak musejí třídit," dodává.

Kyriakos Parpunas pracuje pro společnost Green Dot, která řídí kolem poloviny recyklace odpadu na Kypru. Společnost vznikla v roce 2005 v reakci na předpis EU požadující lepší třídění odpadu. Zpracovává kolem 12 tun odpadu denně. Podle manažera podniku Andrease Andrea by zhruba pětina odpadu měla být odeslána na skládku, protože obsahuje nerecyklovatelný odpad. Mezi odpadem dokonce objevili mrtvolu psa.

Třídění odpadu se sice v posledních letech zlepšilo, ale Kypr dnes recykluje jen 19 procent odpadu, zatímco průměr v EU činí 44 procent.

Ostrov bude mít co dělat, aby do roku 2020 dosáhl evropského cíle recyklovat polovinu domovního odpadu. "Chybí nám mnoho důležitých nástrojů, které by nám pomohly vytvořit kultury recyklace," říká Parpunas.

Green Dot předložila vládě seznam deseti požadavků, z nichž bylo po dvanácti letech splněno jen pět. Společnost především žádala, aby byl vytvořen systém poplatků odpovídajících objemu či váze odpadu, aby tak byli lidé vedeni k recyklaci, a aby byla zavedena daň ze skládek.

"Máme zpoždění pokud jde chování, ale také proto, že nebyly vytvořeny vhodné infrastruktury," říká Andreas Andreu.

Filipos Drusiotis z Cyprus Sustainable Tourism Initiative tvrdí, že hotely i jejich hosté přijali snahy o omezení používání plastových lahví pozitivně.

Ruska Jekatěrina Curkanová je ráda, že může nyní třídit odpad i na pláži. "Je to užitečné. Ostatně teď jsem právě začala třídit odpad i doma v Rusku. Byla bych ráda, aby všude bylo víc popelnic, jako je tady," poznamenává.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist