https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-morske-zelvy-s-nadory-leci-nemocnice-na-floride
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nemocnice na Floridě léčí mořské želvy s nádory

1.3.2016 01:10 | MARATHON (ČTK/AFP)
U každé želvy může být nezbytných několik operací, aby se odstranily všechny nádory pokrývající její krk, břicho a oči. Nádory u očí želvy oslepují a znemožňují jim hledat si potravu
U každé želvy může být nezbytných několik operací, aby se odstranily všechny nádory pokrývající její krk, břicho a oči. Nádory u očí želvy oslepují a znemožňují jim hledat si potravu
Mladý pacient se zmítá na operačním stole. Lékařský tým ho obrací břišní stranou vzhůru. Ta je plná nádorů, z nichž některé mají velikost tenisových míčků. Nemocnice na Floridě ve Spojených státech se snaží čelit prudkému nárůstu počtu nemocných mořských želv, píše agentura AFP.
 

Kareta obrovská, které jsou teprve asi dva roky, tedy je tak mladá, že u ní zatím nelze určit, zda jde o samce či samičku, trpí fibropapilomatózou, formou papilomaviru blízkou oparu, jež může končit smrtí.

Populace želv karet obrovských v okolí Florida Keys, souostroví na jižním okraji Floridy, velmi rychle roste. S tím se šíří i nemoci, a to tak, že tito plazi zcela naplňují nejstarší zařízení zasvěcené péči o ně - Turtle Hospital.

"Když jsem tu před 20 lety začínal, dělal jsem šest až osm takových operací za měsíc," vzpomíná veterinář Doug Mader. Používá lokální anestezii a s pomocí laseru odstraňuje výrůstky, které se podobají růžičkám květáku. "Dnes děláme šest až osm operací týdně," vysvětluje, zatímco se do vzduchu uvolňuje zápach solného roztoku, dezinfekčních ubrousků a spálené kůže.

U každé želvy může být nezbytných několik operací, aby se odstranily všechny nádory pokrývající její krk, břicho a oči. Nádory u očí želvy oslepují a znemožňují jim hledat si potravu.

Želvy jsou většinou poté, co byly zbaveny nádorů, a po roce stráveném v bazénech nemocnice vypouštěny do moře
Želvy jsou většinou poté, co byly zbaveny nádorů, a po roce stráveném v bazénech nemocnice vypouštěny do moře

Specialisté nedokážou přesně určit, co tuto nemoc způsobuje a jak se tato choroba šíří, i když některé studie ukazují na zemědělský odpad, znečištění či na oteplování klimatu.

Karety obrovské byly v roce 1976 zařazeny na seznam ohrožených druhů, ale dnes se rekordním tempem množí. Loni bylo na Floridě zjištěno 28 000 hnízd, a to tam, kde jich desítky let předtím bylo jen na 500.

Želví choroby znepokojují ekology, kteří varují před čím dál tím více znečištěným životním prostředím a teplem, v němž želvy žijí. "Mám nepříjemný pocit, že spolu s oteplováním oceánů budeme zjišťovat stále více chorob," podotýká Mader.

Nemocnice pro želvy byla otevřena v roce 1986 a první rok přijala 12 pacientů. Loni se tu léčilo 173 želv, z nichž 119 mělo fibropapilomatózu, uvádí Bette Zirkelbachová, vedoucí pracovnice zařízení, které dnes zažívá nebývalý přísun pacientů.

Její tým o 18 osobách a oranžové ambulance mohou být vyslány kdykoli tam, kde je zapotřebí, aby želvám pomohly.

"Ještě v roce 2012 jsme se jen výjimečně setkali se želvou s nádory na obou očích. Ale od podzimu 2013 měla téměř každá želva, kterou jsme přijali, obě oči pokryté nádory," říká Zirkelbachová. Odhaduje, že nemocná je každá druhá mořská želva.

Želvy jsou většinou poté, co byly zbaveny nádorů, a po roce stráveném v bazénech nemocnice vypouštěny do moře. Jestliže však nemoc zasáhne ledviny nebo plíce, nic je nevyléčí. Jen každá pátá želva, která onemocněla fibropapilomatózou, se po vypuštění do moře vyhne návratu choroby, uvádí Zirkelbachová.

Návštěva Turtle Hospital stojí 22 dolarů (525 Kč). Za velkým sklem může pak zájemce přihlížet operaci želvy. Příjmy z této turistiky umožňují nemocnici fungovat, vysvětluje její majitel Richie Moretti.

Loni nemocnici, jejíž roční náklady činí 1,5 milionu dolarů (35,8 milionu Kč), navštívilo 75 000 lidí a umožnilo ji tak plně financovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist