https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-oslovila-odbornika-v-souvislosti-s-pozarem-v-portugalsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AFP oslovila odborníka v souvislosti s požárem v Portugalsku

20.6.2017 02:00 | LISABON (ČTK)
"Jsme svědky zvyšujících se teplot. Suchý vzduch znamená sušší a hořlavější vegetaci. Tyto meteorologické podmínky zvyšují riziko požárů, ale také jejich síly. Jsme svědky požárů, jako je ten v Portugalsku, jež hasiči vlastně nedokážou uhasit," říká Thomas Curt. / ilustrační foto
"Jsme svědky zvyšujících se teplot. Suchý vzduch znamená sušší a hořlavější vegetaci. Tyto meteorologické podmínky zvyšují riziko požárů, ale také jejich síly. Jsme svědky požárů, jako je ten v Portugalsku, jež hasiči vlastně nedokážou uhasit," říká Thomas Curt. / ilustrační foto
Oteplování zvyšuje riziko požárů, sdělil v neděli v reakci na lesní požáry v Portugalsku agentuře AFP Thomas Curt z francouzského výzkumného ústavu pro životní prostředí. AFP mu položila několik otázek.
 

Otázka: Jak si vysvětlit rozsah toho požáru?

Odpověď: V Portugalsku je množství vegetace, která snadno vzplane, zejména pobřežní borovicové a eukalyptové lesy, což jsou jedny z nejhořlavějších stromů. Celý Iberský poloostrov včetně Portugalska je nyní vystaven mimořádné meteorologické situaci. Je tam mnohem tepleji a větší sucho, než je v červnu obvyklé. S každým teplotním stupněm zvyšujete riziko silného ohně. Dalším přitěžujícím faktorem je to, že oteplování je na Iberském poloostrově rychlejší než v jiných oblastech.

Otázka: Jakou roli hraje oteplování při těchto požárech?

Odpověď: Je jisté, že hraje. Jsme svědky zvyšujících se teplot. Suchý vzduch znamená sušší a hořlavější vegetaci. Tyto meteorologické podmínky zvyšují riziko požárů, ale také jejich síly. Jsme svědky požárů, jako je ten v Portugalsku, jež hasiči vlastně nedokážou uhasit. Asi padesát let se navíc období nebezpečí ohňů rozšířilo z července a srpna na období od června do října. Vidíme rovněž více velkých požárů, při nichž je zasaženo víc než 100 hektarů území a pak "megaohně" na více než 1000 hektarech. Tento problém nabývá rozsahu všude na světě, zejména v evropském Středomoří. Co do počtu jsou tyto požáry stále vzácné - tvoří dvě tři procenta ze všech, ale co do rozsahu tvoří tři čtvrtiny zničeného území. Z analýz vývoje klimatu a klimatických změn vyplývá, že pravděpodobnost velkých požárů poroste.

Otázka: Jak na riziko požárů reagovat?

Odpověď: Krátkodobým řešením je posílit schopnost zásahu proti ohni. Prevencí je zavedení hlídek a rozmístění strážních věží, aby byl poplach spuštěn co nejdřív. Zejména je třeba bojovat proti tomu, aby požár vůbec vznikl. Kapacity boje ale nelze donekonečna navyšovat. Dlouhodobým řešením je změna krajiny. V některých oblastech je třeba odebrat lesní biomasu a křoviny, aby oheň nebyl tak silný. Také je zapotřebí zvládnou urbanizaci, omezit parcelování na okrajích křovin a lesů. Nelze připustit, aby se stavělo kdekoli v lese. Je to mnohem nebezpečnější. Nejenom že to zvyšuje riziko vzniku požáru, ale je to také velký problém pro hasiče, pro zajištění ochrany obyvatel i jejich přesunu do těchto oblastí. Samozřejmě by bylo třeba bránit klimatickému oteplování, ale to nevidíme.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist