https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-rasy-vseho-druhu-vystupuji-ve-francii-ze-sveho-ghetta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řasy všeho druhu vystupují ve Francii ze svého ghetta

4.5.2017 10:30 | CONCARNEAU (ČTK)
Používání řas je velmi běžné v asijské gastronomii, v Japonsku, v Číně, v Jižní Koreji, v Indonésii. Zvláště v japonské kuchyni jsou všudypřítomné, především v polévkách, salátech a v sushi. / ilustrační foto
Používání řas je velmi běžné v asijské gastronomii, v Japonsku, v Číně, v Jižní Koreji, v Indonésii. Zvláště v japonské kuchyni jsou všudypřítomné, především v polévkách, salátech a v sushi. / ilustrační foto
Hnědé, červené nebo zelené řasy, které jsou na rozdíl od hub všechny jedlé, lákají stále více spotřebitele vyhledávající přírodní a zdravé potraviny, které by obohatily jejich jídelníček. "Řasy nejsou jako houby, žádná z nich není jedovatá," ujišťuje bretaňský pěstitel řas André Berthou.
 

Deset mužů a žen v holinkách a s vědry v ruce se letos v dubnu zúčastnilo semináře o sklízení a vaření řas pořádaného muzeem rybolovu v Concarneau v Bretani na západě Francie.

"Určitě nenajdete žádnou muchomůrku," říká Berthou a utrhává hrst červené řasy puchratky kadeřavé, kterou dává účastníkům semináře ochutnat. "Sklízíme spíše tam, kde je voda mírně zkalená a dobré kvality," citovala jej agentura AFP. Na takových místech mohou řasy sklizené odborníky dokonce nést známku bio kvality.

Třiašedesátiletou Maryse zajímají všechny možnosti využití v gastronomii. "Řasy jsou plné stopových prvků, ale musíme si je zasloužit a to dá trochu práce, klouže to tady," konstatuje a přidržuje se rukou skály, aby udržela rovnováhu.

Po sklizni se šestašedesátiletý François účastní výroby tataráčku. "Nevím o řasách vůbec nic, ale je to velmi zajímavé a je to bohatství na dosah ruky," říká.

A recept na tataráček? Třetina červené řasy nori, hojně užívané v japonské kuchyni, třetina rovněž červené řasy dulse, třetina řasy nazývané mořský salát, tři šalotky, olivový olej, citrón nebo jablečný ocet. "Všechno smíchejte, dejte na dvě hodiny do ledničky a pak ochutnejte! Na skus to je pevné, je to rafinované," tvrdí André Berthou. "Poptávka po řasách je silná," dodává Berthou, jenž je také předsedou svazu profesionálních sběratelů řas na pobřeží Bretaně (SRPARB).

Používání řas je velmi běžné v asijské gastronomii, v Japonsku, v Číně, v Jižní Koreji, v Indonésii. Zvláště v japonské kuchyni jsou všudypřítomné, především v polévkách, salátech a v sushi.

"Ale prostý Bretonec moc nezná řasy, po kterých chodí. Jsou dosud dost opomíjeny," říká André Berthou.

Expert na inovace v zemědělství a potravinářství Xavier Terlet však soudí, že řasy vystupují z ghetta, kde zpočátku byly. A to z mnoha důvodů: jejich zdroje jsou bohaté, potraviny z nich vyrobené jsou chutné a spotřebitelé stále více vyhledávají zdravé potraviny.

Navíc tyto mořské organismy dokonale odpovídají francouzskému gastronomickému modelu, na rozdíl od hmyzu, který se podle Xaviera Terleta ve Francii nikdy nebude jíst.

Z 2500 nových potravinových výrobků vyrobených loni ve Francii jich bylo 47 (téměř dvě procenta) vyrobeno z řas. "Může se to zdát málo, ale je to hodně, protože tento trh ještě před několika lety neexistoval," zdůrazňuje Xavier Terlet.

Mezi těmito produkty je například bio chléb na bázi řas, ovesná kaše z mořských řas či máslo aromatizované řasami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist