https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-ve-francii-zraje-vino-ve-40-metrech-pod-hladinou-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Francii zraje víno ve 40 metrech pod hladinou moře

27.6.2017 08:00 | SAINT-MANDRIER-SUR-MER (ČTK)
Vína, která stárnou v moři, jsou vzácná a drahá, protože vinař více riskuje při manipulaci s nimi a vynakládá na ně více času a práce, říká Faur-Brac. "Zatím se do ukládání vína pod hladinou moře pustilo jen velmi málo vinařů a pravděpodobnost, že byste si mohli takové víno koupit, je téměř nulová," dodává. / ilustrační foto
Vína, která stárnou v moři, jsou vzácná a drahá, protože vinař více riskuje při manipulaci s nimi a vynakládá na ně více času a práce, říká Faur-Brac. "Zatím se do ukládání vína pod hladinou moře pustilo jen velmi málo vinařů a pravděpodobnost, že byste si mohli takové víno koupit, je téměř nulová," dodává. / ilustrační foto
Foto | Jan Čeřovský / Jižní svah
Potopte se do hlubin Středozemního moře, otevřete schránu a vyberte si své víno: u Azurového pobřeží je 120 lahví vína značky Bandol, které se tam celý rok v hloubce 40 metrů konzervuje, aby vyzrálo a získalo aroma. To vše začalo, když byly objeveny amfory staré stovky i tisíce let a nedávno také lahve šampaňského, které se potopily před několika desítkami let, zvláště v Severním moři, vysvětluje pro AFP ředitel Národní školy potápěčů v Saint-Mandrier na jihovýchodě Francie Jérôme Vincent.
 

Ve vracích na dně průzračně modrého moře se našly lahve, z nichž některé klesly na dno za druhé světové války. "Ti, kdo je ochutnali, zjistili, že víno má velmi dobrou chuť," říká Vincent.

Potápěči a firma Bandol se loni rozhodli vyhledat vhodné místo, kam by uložili lahve vína a nechali je tam rok zrát. Jejich pátrání je podle agentury AFP přivedlo do zóny chráněné francouzským námořnictvem, kde se provádí výcvik potápěčů.

Výrobci vína, kteří se projektu zúčastnili, soudí, že složení vína pod vodou umožňuje zušlechtění aroma a uvolnění druhotných aroma, vysvětluje Vincent. Na dno moře tak bylo umístěno 120 lahví, zatímco jiných 120 lahví bylo dáno do sklepa. Po roce budou vína degustována a srovnávána.

"Pod vodou je víno zachováno ve stavu dlouhé konzervace, protože tam není kyslík," vysvětluje Guillaume Tari, jeden z vinařů, kteří propůjčili svá vína k experimentu.

Červené, bílé, růžové - do moře mohou být ponořena všechna vína. "Před 20 lety jsme testovali po několik měsíců u Noirmoutieru (ostrov v Atlantiku) lahve bílého, Sancerre a Pouilly, které jsme umístili do nádrží na ústřice," říká restauratér Philippe Faur-Brac, který se stal v roce 1992 nejlepším someliérem na světě. Vzpomíná na mimořádná, výborně konzervovaná vína s plnou chutí. "Ponoření vína do mořských hlubin zachovává kyselost, protože pod vodou není moc světla, není tam vzduch, je tam poměrně chladno a teplota je stálá," vysvětluje.

Podle Tariho je nejlepší ponořit do moře červené víno, protože to má "dlouhodobě mimořádně příznivý účinek". Someliérka Gisele Marguinová zdůrazňuje "pěknou chuť v ústech, dobrou strukturu, příchuť přezrálého ovoce, až čokoládovou", ale všímá si "nedostatečně rozvitých vedlejších aroma". Podle expertky by víno jen získalo, kdyby bylo ponořeno na delší dobu.

Lahve firmy Bandol, které byly ponořeny do moře, se zatím v obchodě neprodávají. Podobné experimenty již byly podniknuty v různých francouzských regionech, v Bretani nebo na jihozápadě, ale jejich výsledky zůstávají tajné.

Vína, která stárnou v moři, jsou vzácná a drahá, protože vinař více riskuje při manipulaci s nimi a vynakládá na ně více času a práce, říká Faur-Brac. "Výrobci alkoholických nápojů chtějí podobně experimentovat i s koňakem či rumem. Zatím se do ukládání vína pod hladinou moře pustilo jen velmi málo vinařů a pravděpodobnost, že byste si mohli takové víno koupit, je téměř nulová," dodává.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist