https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akademie-ved-podporuje-prijeti-registru-znecistovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akademie věd podporuje přijetí registru znečišťování

1.12.2001 16:08 | PRAHA (ČIA)
Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR doporučuje Poslanecké sněmovně schválit integrovaný registr znečišťování. Vyplývá to ze stanoviska vědecké a lékařské obce, který komise přijala v úterý 27. listopadu. Podle předsedy komise Radima Šráma usnadní průmyslovým podnikům sběr dat o toxických látkách a vědcům a lékařům zpracování toxikologických a zdravotnických studií. Sněmovna v současnosti projednává zákon o integrované prevenci znečistění, který jednotný registr obsahuje.
 

"Česká republika by nepochybně potřebovala jednotný systém sběru dat o tocích vybraných chemických látek v průmyslu," uvádí komise v dokumentu. V současnosti je sběr dat roztříštěn do několika registrů (o emisích v ovzduší, o odpadech, zvlášť jsou sbírána data o přítomnosti větších množství nebezpečných chemických látek v závodech atd.). "Takovým systémem by podle našeho názoru mohl byt integrovaný registr znečišťování navržený ve vládní předloze zákona o integrované prevenci znečistění," tvrdí komise.

Nejpozdějším datem zahájení je podle komise Akademie věd počátek roku 2004 (tedy rok 2003 by byl prvním ohlašovacím obdobím). "Podle našeho názoru nepůjde o novou povinnost ani o nový nákladný systém, ale o integraci, zpřehlednění a sjednocení stávajících registrů," dodává stanovisko.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist