https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-greenpeace-protestovali-proti-trumpove-postoji-ke-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté Greenpeace protestovali proti Trumpově postoji ke změnám klimatu

5.6.2017 10:00 | PRAHA (ČTK)
Aktivisté hnutí Greeanpeace protestovali dnes happeningem před velvyslanectvím Spojených států v Praze proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody.
Aktivisté hnutí Greeanpeace protestovali dnes happeningem před velvyslanectvím Spojených států v Praze proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zbyšek Jakubowicz / Greenpeace
Aktivisté hnutí Greeanpeace protestovali dnes happeningem před velvyslanectvím Spojených států v Praze proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody. Akce byla podle účastníků také výzvou českým poslancům, aby dohodu schválili. Ve Sněmovně se proces její ratifikace protahuje, zatím není ani po úvodním kole.
 

Před budovou velvyslanectví seděla pětice aktivistů a aktivistek v maskách Trumpa se staženými kalhotami na záchodových mísách. Za nimi drželi další aktivisté transparent s nápisem "Give a shit about climate change". Akce trvala asi čtvrthodinu, přítomní policisté jí přihlíželi.

"Poté, co prezident Trump oznámil svůj záměr vystoupit z klimatické dohody, schytal kritiku ze všech stran. Již dnes je jasné, že prakticky všichni kromě Trumpa budou dál pracovat na zmírnění změn klimatu, ať už si o nich americký prezident myslí cokoli," řekl novinářům mluvčí hnutí Lukáš Hrábek.

Dohodu podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí. Nabyla platnosti začátkem loňského listopadu. Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.

Ve Sněmovně se naposledy debatovalo o dohodě začátkem března, už počtvrté. Předmětem sporu byla mimo jiné její závaznost a důsledky. Poslanci se přeli rovněž o to, zda je růst teploty v posledních letech opravdu globálním oteplováním a zda je způsoben emisemi skleníkových plynů. Podle zastánců dohoda nejde nad rámec nynějších závazků Česka. Senát schválil ratifikaci v dubnu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist