https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-i-magistrat-oslavi-v-praze-den-bez-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté i magistrát oslaví v Praze den bez aut

15.9.2011 02:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Původně Auto*Mat i magistrát pořádali akce společně, pak se ale názorově rozešli. Aktivistům se zejména nelíbí "agenturní duch" oslavy, tedy pronajaté atrakce. Sami prosazují ducha sousedské svépomoci.
Původně Auto*Mat i magistrát pořádali akce společně, pak se ale názorově rozešli. Aktivistům se zejména nelíbí "agenturní duch" oslavy, tedy pronajaté atrakce. Sami prosazují ducha sousedské svépomoci.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Každé září si Evropa připomíná problémy s městskou dopravou. Oslavy v ulicích bez aut, zato s kavárenskými stolečky a hřišti pro děti, si letos užijí obyvatelé Prahy hned nadvakrát. Na tento víkend připravil svou akci magistrát a hned o týden později oslaví město bez aut aktivisté.
 

Na sobotu 17. září připravil pražský magistrát akci ke Dni bez aut a Týdnu mobility. Jako v předchozích ročnících dojde k uzavření Smetanova nábřeží a také Alšova nábřeží až po náměstí Jana Palacha. Tyto místa se promění v prostor zcela vyhrazený pro pěší a alternativní dopravu. To v pojetí magistrátu znamená, že vedle aut nebudou po Smetanově nábřeží jezdit ani tramvaje. Zde najdete program týdne mobility.

Město se podepsáním Charty Evropského týdne mobility zavázalo kromě akcí pro veřejnost přijmout i nějaké trvalé opatření ve prospěch cyklistů nebo chodců či veřejné dopravy. Právě na ně chce magistrát nejvíce sázet. “Tomu odpovídá i objem finančních prostředků, který město do této oblasti každoročně vkládá,“ říká náměstek primátora Březina. Praha chce mimo jiné připomenout svoji podporu elektromobilů. Lidé tak budou mít možnost si některá elektrovozidla vyzkoušet.

V sobotu se také koná akce nazvaná Cyklozvonění. Slavnostní jízda po pražských cyklotrasách (viz jednotlivé trasy) bude zakončena v Braníku v areálu budoucího A-parku. Tam bude také probíhat zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi a další atrakce zejména pro cyklisty.

Hned následující týden, v sobotu 24. září, budou moci lidé díky stejnojmenné akci "Zažít město jinak". Pouliční festival se letos z centra města rozšiřuje na celou řadu míst. Ulice bez aut, ale se stánky lokálních kuchyní nebo atrakcí pro děti, si budou moc užít vedle Vinohrad i ve Vršovicích, na Smíchově nebo v Břevnově.

Na rozdíl od minulých ročníků se letos chce pořádající iniciativa Auto*Mat ukrýt v pozadí. Hlavní roli by naopak měli hrát lidé, kteří v dané části města žijí. Těm Auto*Mat nabízí pomoc s organizací. „Pomáháme lidem třeba při jednání s úřady, kde často nejsou úspěšní, pokud žádají například o zábor ulice,“ vysvětlil programový ředitel festivalu Jakub Hradílek. Letošní ročník se uskuteční 24. září na jedenácti místech v Praze. Více o programu na stránce Zelená mapa Prahy.

Podle Terezy Vohryzkové, mluvčí iniciativy Auto*Mat, chce festival pomoci lidem, aby si sami zažili jaké to je, když se v ulicích kde žijí, doprava zklidní nebo jaký mohou mít účel předzahrádky. Festival by podle ní měl mít tak trochu charakter setkání sousedů.

Srdce festivale bude stále na Vinohradech, páteří se stane ulice Americká, slavit se bude ale na dalších deseti místech. Například na Praze 10 bude uzavřena Krymská ulice, kde bude místní sdružení Start pořádat sprint na kole do kopce, hry pro děti a na ulici se bude vařit v obří pánvi španělská paella. „Chceme ukázat, co to znamená, když se ulice změní na živoucí prostor,“ říká organizátor Michal Mahďák.

Aktivisté sází na vlastní tvorbu. Zažít město jinak 2010
Aktivisté sází na vlastní tvorbu. Zažít město jinak 2010
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

Na Žižkově ožije cyklostezka vybudovaná na místě zrušené železniční trati, v Břevnově se bude slavit v osadě Tejnka, na Smíchově má vzniknout obří umělecké dílo: vyklizená ulice má posloužit jako plátno pro obraz vytvořený křídami. Podle aktivistů by se tento styl měl zachovat i do budoucna. „Doufám, že skončíme jedním velkým celoměstským festivalem, do kterého se zapojí úplně každý,“ říká Vohryzková.

Naopak jednotícím prvkem se má stát společná Podzimní cyklojízda. Ta chce vzít všechny zájemce na projížďku městem na kole či koloběžce. Start jízdy bude v sobotu v Rumunské ulici na Vinohradech ve 13,00. Cyklisté se odtud vydají na Václavské náměstí, které bude také částečně uzavřené. Přes magistrálu pojede peleton nejdříve do Holešovic, které objede a vystoupá nahoru na Letnou. „Chceme ukázat, že v Praze je celá řada rovinatých míst, přestože se tvrdí, že problém rozvoje cyklistiky představují kopce,“ vysvětluje Vít Masare. Podle něj se dá čekat účast zhruba pěti tisíc jezdců. Proto také končí jízda na Letenské pláni pod širým nebem. „Tam se nás vejde i sto tisíc,“ dodal.

Festival Zažít město jinak pořádají občanské iniciativy v rámci evropského Týdne mobility. Během něj se slaví i Den bez aut, který tradičně připadá na 22. září.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist