https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-v-pardubicich-protestovali-proti-chvaleticke-elektrarne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté v Pardubicích protestovali proti chvaletické elektrárně

19.7.2016 17:07 | PARDUBICE (ČTK)
Elektrárna stojí u Chvaletic skoro čtyři desítky let. Elektrárna aktuálně modernizuje dožité dva bloky ze čtyř, které by měly snížit hodnoty o desítky procent, a nevylučuje modernizaci zbývajících dvou bloků.
Elektrárna stojí u Chvaletic skoro čtyři desítky let. Elektrárna aktuálně modernizuje dožité dva bloky ze čtyř, které by měly snížit hodnoty o desítky procent, a nevylučuje modernizaci zbývajících dvou bloků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na pět desítek aktivistů dnes před krajským úřadem v Pardubicích demonstrovalo proti prodloužení životnosti elektrárny ve Chvaleticích. "My bychom chtěli, aby ta elektrárna byla v souladu s původními plány uzavřena nejpozději do roku 2020, jak to navrhoval původní vlastník, České energetické závody," řekl pořadatel Robert Hrdina.
 

Po projevech demonstranti zapálili dýmovnice v modelu elektrárny, aby symbolizovali vypouštěné látky do ovzduší. Někteří si přinesli papírové kartony s nápisy Konec doby uhelné nebo Nezákonné Chvaletice. Část aktivistů si nasadila přes obličej respirační roušky.

Svolavatel demonstrace i jeho kolegové kritizují, že plánovaná modernizace elektrárny neprošla posouzením vlivu na životní prostředí (EIA), tudíž se k projektu nemohla vyjádřit veřejnost.

Stavební povolení vydávalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Předtím se ke stavbě vyjadřovalo i ministerstvo životního prostředí, které posudek EIA nepožadovalo. Ministerstvo průmyslu a obchodu je jeho rozhodnutím vázáno, uvedl jeho mluvčí František Kotrba.

"Ministerstvo životního prostředí shledalo, že se jedná o podlimitní záměr, který nevyžaduje projednání podle EIA, ale je nutno jej pro jeho posouzení oznámit Krajskému úřadu Pardubického kraje. Krajský úřad následně předmětný záměr posoudil s tím, že nebude podléhat zjišťovacímu řízení (EIA)," dodal Kotrba.

Elektrárna stojí u Chvaletic skoro čtyři desítky let. Mnohonásobné modernizace a ekologizace zajistily o několik řádů nižší množství emisí ve všech podstatných ukazatelích. Elektrárna aktuálně modernizuje dožité dva bloky ze čtyř, které by měly snížit hodnoty o desítky procent, a nevylučuje modernizaci zbývajících dvou bloků. Evropská legislativa na ochranu ovzduší stanovuje přísné podmínky pro provoz elektráren, stanovené limity musí splnit po roce 2020, uvedla mluvčí skupiny Severní energetická Gabriela Sáričková Benešová.

"Aktuální investice za tři miliardy korun je právě jedním z kroků, který elektrárně pomůže přísným evropským i českým pravidlům vyhovět, fungovat maximálně ekologicky. Je poněkud smutné, že zelená lobby tuto snahu kritizuje," dodala mluvčí.


reklama

 
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist