https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/allafrica-hotely-v-keni-souperi-o-ekoturisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AllAfrica: Hotely v Keni soupeří o ekoturisty

10.8.2007 08:11 | PRAHA/NAIROBI (EcoMonitor)
Změna v preferencích turistů a jejich rostoucí zájem o ohleduplnost k životnímu prostředí se projevuje i v Keni. Tamní ubytovací zařízení musí kvůli zájmu turistů bojovat o ekologické certifikáty, napsal server AllAfrica.
 

Manažeři hlavních turistických zařízení v Maasai Mara, Amboseli, Laikipia a na pobřeží říkají, že museli získat ekocertifikát, protože se turisté stále více zajímají o životní prostředí. Ekocertifikáty a ekoznačky totiž umožňují rozeznat, zda zařízení trvale dodržuje standardy na ochranu životního prostředí a sociální ohleduplnost. Nedávný výzkum hlavních evropských turistických trhů ukázal, že  dvě pětiny turistů při rozhodování, kam pojedou a kde budou pobývat, zvažují také ekologický faktor.

"Na mezinárodním turistickém trhu je poptávka po větší ohleduplnosti (vůči životnímu prostředí)," řekl podle AllAfrica Anthony King, ředitel Laikipia Wildlife Forum. "Návštěvníci chtějí vědět, zda turistický průmysl nepoškozuje životní prostředí, a zda naopak přispívá k jeho zlepšení."

Přidělováním ekoznaček se zabývá organizace Ecotourism Kenya, organizace, která propaguje ekologickou a odpovědnou turistiku. Paní Judy Gonaová, výkonná ředitelka organizace, vysvětlila, že značky oceňují odpovědné chování společností. Ecotourism Kenya rozlišuje tři hlavní kategorie: zlatou, stříbrnou a bronzovou, uvádí server AllAfrica. "Zlatá značka znamená, že zařízení dosáhlo výjimečných výsledků z hlediska životního prostředí i z hlediska sociálního a ekonomického," řekla. V současné době se zlatou značku podařilo získat třem keňským zařízením, stříbrnou značku obdrželo šest zařízení a bronzovou 24.

Zlatou značku získal například Campi ya Kanzi, trvalý stanový tábor, který kromě jiného zavedl také systém kompenzací pro místní komunity v případě útoku predátorů. Podle keňských zákonů musí Kenya Wildlife Services kompenzovat všechny oběti útoku divokých zvířat v zemi, ale tábor Campi ya Kanzi přišel navíc s vlastním systémem kompenzací.

Podle článku Solomona Mburu na serveru AllAfrica ze dne 7. 8. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist