https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americke-metropole-zaplavili-premnozeni-hlodavci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americké metropole zaplavili přemnožení hlodavci

31.8.2017 12:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Města ve Spojených státech amerických se letos potýkají s nebývalým nárůstem hlodavců. Krysy a potkani těží z loňské mírné zimy, a přebytku potravních odpadků v ulicích. Ve městech jako Chicago nebo Filadelfie dnes uvidíte častěji krysu, než holuba. / Na ilustračním obrázku jsou krysy.
Města ve Spojených státech amerických se letos potýkají s nebývalým nárůstem hlodavců. Krysy a potkani těží z loňské mírné zimy, a přebytku potravních odpadků v ulicích. Ve městech jako Chicago nebo Filadelfie dnes uvidíte častěji krysu, než holuba. / Na ilustračním obrázku jsou krysy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Města ve Spojených státech amerických se letos potýkají s nebývalým nárůstem hlodavců. Krysy a potkani (označovaní bez bližšího rozlišení druhu jako “rats“) těží z loňské mírné zimy, a přebytku potravních odpadků v ulicích. Problém zatím není dostatečně řešen na federální úrovni, přestože důsledky přemnožení hlodavců by mohly přijít zemi na miliardy dolarů. Referuje o tom například TreeHugger.com.
 

“Horší než kdykoliv předtím,“ říká Bobby Corrigan, rodentolog specializující se na krysy a potkany, když komentuje situaci s přemnoženými hlodavci v amerických metropolích. Ty jsou totiž živnou půdou 70 % zmíněné hlodavčí populace ve Státech. A zatímco se místní média nemohou rozhodnout, zda mají veřejnost spravit o “krysí krizi“, “potkaním problému“ nebo rovnou “hlodavčí apokalypse“, v podzemí a na ulicích se tato nepříjemná zvířata dále úspěšně množí. Možná je to dobrá zpráva pro společnost Orkin, která se zabývá deratizací.

V Chicagu se zvýšil objem jejich práce o 61 %, v Bostonu o 67 %, v New Yorku o 129 % a v San Francisku o 174 %. Pro obyčejné lidi, obyvatele těchto měst, to už ale tak pozitivní není. Vedle krys a potkanů se nikomu žít nechce, a přitom jen počet nenáhodných nahlášených setkání s těmito hlodavci narostl v průběhu léta o 9 %. Paniku úspěšně podporují bulvární zprávy nejistých zdrojů, o nálezu krys velikosti lidského nemluvněte ve státě Washington D. C.

“Ve městech jako Chicago nebo Filadelfie dnes uvidíte častěji krysu, než holuba,“ říká Corrigan. A to není zrovna ten kontakt s přírodou, který lidem chybí. Problém s hlodavci má přitom dvě roviny. Tou první je fakt, že krysy a potkani obecně v městském prostředí dobře prosperují. Je tu dostatek úkrytů a nadbytek potravy. Druhá pak souvisí s tím, že zima obvykle zpomalí rychlost růstu jejich populace.

“Jenže teplé zimy jim nahrávají,“ říká Corrigan. “Zima v roce 2016 byla jedna z nejmírnějších vůbec. A kratší a teplejší zimy se teď pravděpodobně budou odehrávat častěji.“ Výsledkem pak je, že hlodavci ve městech pak zažívají pozorovatelný boom porodnosti. “Vyprodukují zhruba jednou, jednou a půlkrát víc mláďat, než bylo běžné.“ A vzhledem k tomu, jaké může mít jejich přítomnost dopady na veřejné zdraví nebo ekonomiku, skutečně nepříjemné.

Například v roce 2000 přišli potkani a krysy, hlodající v budovách a pod chodníky měst, daňové poplatníky na 19 miliard dolarů. Na tolik byla vyčíslena škoda na infrastruktuře, způsobená jejich přítomností. Letos prý bude podle Corrigana situace násobně horší. Hlodavci prostě těží z možností, které se jim nabízejí, a reagují na ně populačním růstem. Jak demonstruje populární infografika společnosti Rentokil, z páru krys v ideálních podmínkách může v průběhu tří let vzniknout 482 milionů jedinců.

Hlodavci navíc přenáší celou řadu pro člověka velmi nepříjemných chorob a onemocnění. Už v roce 2014 potvrdila studií na newyorských krysách Columbia University, že se s hlodavci “veze“ salmonela, bakterie Escherichia coli, leptospiróza nebo soulský hantavirus. A čím více bude lidí ve městech, tím více bude i hlodavců. “Já osobně navíc cítím logickou spojitost mezi narůstajícím počtem hlodavců ve městech, respektive jejich urychleným rozmnožovacím cyklem, a globálními klimatickými změnami,“ říká Corrigan.

Konkrétní data sice nemá, ale je přesvědčený o tom, že “krysí problém“ už nevyřeší jen samotná města. Zapojit se na národní úrovni musí i vláda. Což se bohužel neděje. Ve Státech sice mezi lety 1969 až 1982 fungovalo federální Centrum pro šíření chorob (které založil president Lyndon Johnson, a jehož součástí byl i výzkum eradikace hlodavců), ale president Ronald Reagan jej ukončil.

“A od té doby je boj s hlodavci čistě záležitostí měst,“ říká Corrigan. „A ten boj nyní začínají prohrávat. Tušíme například, že město New York by muselo vyplatit sumu 32 milionů dolarů, aby v krysami nejzamořenějších lokalitách snížila jejich početnost o 70 %. A ty peníze pochopitelně nemá.“ Početní stavy populace krys a potkanů jsou přitom záležitostí spekulací a dohadů, stejně jako jejich ekologie a biologie. Od osmdesátých let, bez státní podpory výzkumu, se jim totiž nikdo soustředěně nevěnuje.

“Vlastně ani pořádně nevíme, kolik jich tam venku je,“ píše například Linda Poon. “Jen to, že v New Yorku, Washingtonu D. C. a Chicagu je situace pravděpodobně nejhorší. Máme představu o tom, že a poslední léta se krysy velmi rychle přizpůsobily, a vyvinuly si resistenci na většinu aplikovaných jedů. Prakticky ale nic jiného.“ Corrigan proto spolu s kolegy a deratizátory volá po znovu-otevření federálního výzkumu eradikace hlodavců (s dotací 13 milionů dolarů). “Krysy a potkani jsou neuvěřitelně inteligentní a přizpůsobivá zvířata. Přestat bádat nad jejich likvidací znamená prohrát s nimi na sety.“ Americká vláda se ale zatím ke “krysí situaci“ nevyjádřila.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist