https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americke-pojistovny-by-mely-venovat-vice-pozornosti-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americké pojišťovny by měly věnovat více pozornosti klimatu

25.2.1999 15:08 | NEW YORK (Reuters)
Newyorští politikové se chtějí obrátit na americký pojišťovací průmysl a donutit jej, aby se více angažoval v boji proti hrozbě globálního oteplení.
 

Vědci minulou středu na jednání komise státního shromáždění (parlamentu) státu New York dosvědčili, že Severovýchod USA se stává teplejším a vlhčím, čímž je více ohroženo tamní zásobování vodou a infrastruktura.

Jednání vedl Alexander B. Peter Grannis, předseda pojišťovací komise státního shromáždění a Richard Brodsky, předseda komise pro ochranu životního prostředí.
"Je velmi znepokojující, že pojišťovny nečiní vše, co by v této věci mohly," řekl na jednání Grannis.

On a Brodsky též vyjádřili názor, že evropští pojišťovatelé se o otázku globální oteplování zajímají aktivněji a často zaměstnávají vědecké pracovníky. Brodsky prohlásil, že bude prosazovat přijetí legislativy požadující od amerických pojišťovatelů najímání odborníků, kteří by jim pomohli lépe porozumět změnám, které se dějí se světovým klimatem.

On a Grannis také prohlásili, že pojišťovnictví by též mohlo být aktivnější v prosazování energetických úspor a tak pomáhat ke zmenšení hrozby globálního oteplení. Dr. David Easterling, vedoucí odborník v Národním centru klimatických dat v Asheville v Severní Karolíně, na jednání prohlásil, že rok 1998 byl "zdaleka nejteplejším, který byl kdy zaznamenán".

Řekl, že na Severovýchodě USA byl zaznamenán vzrůst srážek o přibližně 20%. Teplejší, vlhčí počasí na Severovýchodě může způsobit vzrůst mořské hladiny v této oblasti v příštích 30 letech o přibližně 6 palců (asi 15 cm). Následkem toho může být oblast ohrožena vzdutou mořskou hladinou, říká dr. Cynthia E. Rosenzweigová.

Rosenzweigová pracuje jako vědecká pracovnice v Goddardově Institutu, který je součástí NASA. Vede zde Skupinu klimatických dopadů. Růst teplot a srážek může také způsobit škody regionální ekonomice, vodní soustavě, infrastruktuře a zdraví populace, prohlásila Rosenzweigová. Easterling však prohlásil, že ačkoli svět se stává teplejším a vlhčím, struktura atlantické aktivity hurikánů se za posledních 100 let příliš nezměnila. Během poslední dekády byly Spojené Státy zasaženy množstvím rozsáhlých, silných hurikánů, což nastoluje otázku, zda zde není spojitost mezi globálním oteplováním a hurikánovou aktivitou.

Easterling je však toho názoru, že tato souvislost zde není. Americké pojišťovnictví se v posledních letech stále více obává atlantických hurikánů, a to po ztrátách, které utrpělo díky hurikánům Hugo, Andrew a Georges. Ztráty způsobené hurikány však vzrostly proto, že oblasti v dosahu hurikánové aktivity se staly hustěji obydlenými a ceny majetku zde vzrostly, říká Frank Nutter, prezident Americké pojišťovací asociace, který také vystoupil na jednání.

Někteří pojišťovatelé reagovali na zvýšené riziko ztrát tím, že zvýšili zálohy a pokusili se z postihovaných oblastí stáhnout. Narazili však na tvrdý odpor místních obyvatel, politiků a pracovníků, co v oblastech regulují pojištění, řekl Nutter.

Brodsky kritizoval pojišťovací průmysl, že zůstává pasivní k problémům nadměrného rozvoje pobřežních oblastí a prohlásil, že pojišťovny by mohly hrát mnohem aktivnější roli poradců vlád v otázkách jak reagovat na hrozbu globálního oteplení.


reklama

 
Patricia Vowinkel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist