https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-ekolistu-podle-dsss-je-nejvetsim-problemem-ceske-odpadove-hospodarstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Ekolistu: Podle DSSS je největším problémem české odpadové hospodářství

28.9.2017 01:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Největší eko problém je řešení odpadového hospodářství, a to jak ve vztahu k jednotlivcům, tak v rámci skládek, vytváření černých skládek a likvidace toxických odpadů, které jsou stále na různých místech naší republiky nacházeny. Ilustrační snímek
Největší eko problém je řešení odpadového hospodářství, a to jak ve vztahu k jednotlivcům, tak v rámci skládek, vytváření černých skládek a likvidace toxických odpadů, které jsou stále na různých místech naší republiky nacházeny. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany a hnutí, která kandidují do Poslanecké sněmovny, s krátkou anketou. Zde si můžete přečíst odpovědi Dělnické strany sociální spravedlnosti. Její volební program můžete zkusit najít zde.
 

1. Letos byla schválena úprava stavebního zákona, která podle odborníků a neziskových organizací povede k vyloučení veřejnosti z povolovacích řízení. Jste s touto novou úpravou spokojeni, nebo se pokusíte vrátit původní stav?

S touto úpravou stavebního zákona jsme spokojeni, protože předchozí zákon způsoboval zdlouhavost řízení a podporoval byrokracii. Mnohdy triviální spolky pod smyšlenými záminkami způsobovaly dlouhé prodlení zahájení strategických staveb.

2. Jak se zdá, proces hledání trvalého úložiště jaderného odpadu nepostupuje nijak hladce. Máte představu, jak by se měla tato situace vyřešit?

Úložiště jaderného odpadu je nezbytné při vědomí, že jadernou energetiku chceme využívat i nadále. Je nutné, aby bylo situováno tak, kde by nedevastovalo krajinu a nevadilo občanům. Můžeme se inspirovat v zahraničí, kde bez problémů jadernou energetiku využívají. O umístění úložiště jaderného odpadu vždy fundovaně rozhodují odborníci, příslušné úřady a v neposlední řadě také občané. A máme za to, že by se u nás lokality, které jsou neobydleny, nebo obydleny minimálně, určitě našly.

3. Velkým tématem posledních let je zemědělská půda, její úbytek kvůli erozím či úbytek její kvality kvůli nešetrnému hospodaření. Budete se tématu ochrany zemědělské půdy věnovat? Co konkrétně chcete prosadit?

Zemědělská půda a její ochrana je jedním z našich témat. Zásadně nesouhlasíme s přeměnou zemědělské půdy na stavební parcely či její rozprodej do rukou zahraničních vlastníků. Zemědělská půda je bohatstvím naší země a budeme prosazovat její využití k původnímu účelu, tj. pro zemědělství.

4. V souvislosti se snahou zadržet vodu v krajině se hovoří i o možnosti vystavět nové přehrady. Je to podle vás vhodné řešení? Kde by podle vás mohli nové přehrady vzniknout?

Vzhledem k probíhajícím klimatickým změnám, podzemní vody u nás dramaticky ubývají. Voda z České republiky pouze odtéká. V minulosti jsme u nás zrušili množství přirozených lokalit, které zadržovaly vodu, a zabraňovaly při přívalových deštích ohrožení obcí. Vystavění nových přehrad je třeba pečlivě zvážit, zdali skutečně pomohou v řešení této náročné situace, nebo pouze způsobí občanům problémy, kdy budou, tak jako v minulosti, nešetrně vykupovány jejich domy a lidé direktivně stěhováni do jiných lokalit.

5. Pokud se v budoucím volebním období bude rozhodovat o dostavbě českých jaderných elektráren, podpoříte ji?

Dostavbu jaderných elektráren budeme na našem území podporovat. Jedná se o čistou a levnou energii.

6. Co je podle vás největší ekologický problém Česka? A jak chcete přispět k jeho řešení?

Řešení odpadového hospodářství, a to jak ve vztahu k jednotlivcům, tak v rámci skládek, vytváření černých skládek a likvidace toxických odpadů, které jsou stále na různých místech naší republiky nacházeny. Současně budeme akcentovat zákaz dovozu odpadu ze zahraničí. Nechceme být smetištěm Evropy.

7. Kdo by podle Vás měl být příštím ministrem životního prostředí a proč?

Příštím ministrem životního prostředí by měl být člověk, který tomuto odvětví skutečně rozumí, a bez vazeb na byznys. Je však třeba počkat, jak dopadnou parlamentní volby a vybrat toho nejlepšího. Rozhodně si nepřejeme, aby měl sklon ustupovat průmyslníkům či zájmovým skupinám, které přírodu a životní prostředí pouze ničí.

Vyplnil: Jiří Štěpánek, výkonný místopředseda DSSS


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist