https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-ekolistu-pro-ceskou-stranu-narodne-socialni-je-nejvetsi-problem-energetika-zalozena-na-uhli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Ekolistu: Pro Českou stranu národně sociální je největší problém energetika založená na uhlí

23.9.2017 01:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pro Českou stranu národně sociální je největší problém energetika založená na uhlí. Na snímku uhelná elektrárna Počerady.
Pro Českou stranu národně sociální je největší problém energetika založená na uhlí. Na snímku uhelná elektrárna Počerady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany a hnutí, která kandidují do Poslanecké sněmovny, s krátkou anketou. Zde si můžete přečíst odpovědi České strany národně sociální. Její volební program je zde.
reklama

 

1. Letos byla schválena úprava stavebního zákona, která podle odborníků a neziskových organizací povede k vyloučení veřejnosti z povolovacích řízení. Jste s touto novou úpravou spokojeni, nebo se pokusíte vrátit původní stav?

K původnímu stavu se vrátit nechceme. Blokování staveb ve veřejném zájmu odmítáme. Neziskové organizace považujeme za jed demokracie. Prosazovat politická rozhodnutí mohou pouze politické strany, nikoliv neziskové organizace.

2. Jak se zdá, proces hledání trvalého úložiště jaderného odpadu nepostupuje nijak hladce. Máte představu, jak by se měla tato situace vyřešit?

Tzv. vyhořelé palivo obsahuje cca 95 % energie, která bude využitelná v nových typech reaktorů. Jsme pro to, aby se palivo skladovalo v prostorách elektráren tak, aby ho bylo možné v budoucnu dále využít v rychlých reaktorech.

Redakce Ekolistu bude před volbami postupně zveřejňovat, co která politická strana slibuje v oblasti životního prostředí. Současně bude zveřejňovat odpovědi politických stran na anketu Ekolistu.

Všechny texty, které se týkají voleb do poslanecké sněmovny, najdete ve speciálu Volby do Poslanecké sněmovny 2017

3. Velkým tématem posledních let je zemědělská půda, její úbytek kvůli erozím či úbytek její kvality kvůli nešetrnému hospodaření. Budete se tématu ochrany zemědělské půdy věnovat? Co konkrétně chcete prosadit?

ČSNS má v programu např. požadavek, aby nové dálnice vznikaly především v koridorech bývalých silnic, aby nedocházelo k tomu, k čemu došlo např. u Hradce Králové, kde několik metrů od původně postaveného obchvatu města stojí dálnice, která mohla projít přes již vybudovanou 4 pruhovou silnici, která tam byla postavena již v minulém století. Dále odmítáme, aby se na polích pěstovala ve velkém řepka, a aby se přidávala biosložka do pohonných hmot. Odmítáme takté geneticky modifikované rostliny.

4. V souvislosti se snahou zadržet vodu v krajině se hovoří i o možnosti vystavět nové přehrady. Je to podle vás vhodné řešení? Kde by podle vás mohli nové přehrady vzniknout?

V konkrétních případech to může být přínosné. Toto řešení podporujeme u Zdobnic.

5. Pokud se v budoucím volebním období bude rozhodovat o dostavbě českých jaderných elektráren, podpoříte ji?

Jednoznačně. Jsme pro dostavbu 2 bloků jaderné elektrárny Temelín a dále pro výstavbu dvou dalších jaderných elektráren, každá o 4 blocích.

6. Co je podle vás největší ekologický problém Česka? A jak chcete přispět k jeho řešení?

Největším problémem je energetika, která je založená na uhelných elektrárnách. Nepodporujeme ovšem ani velké sluneční elektrárny a větrné elektrárny, pro jejich nestabilní dodávky drahé elektřiny, kterou je složité regulovat. Ideální stav by byl následující 16 JE bloků ve 4 elektrárnách, které pokrývají 90 % spotřeby elektřiny + přechod v osobní dopravě k elektromobilům. To umožní výborně vykrývat přebytky vyrobené elektřiny v noci, kdy se elektromobily budou nabíjet. Pro vytápění používat zbytkové teplo z JE: Brno Dukovany, pro Budějovice Temelín, pro Hradec a Pardubice novou JE, pro Ústí, Děčín, novou JE.

7. Kdo by podle Vás měl být příštím ministrem životního prostředí a proč?

Jsme pro sloučení ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

30.9.2017 20:21
Pozor, jaderný odpad a použité palivo není totéž. Nechápu, proč by se měly stavět nové bloky pouze v Temelíně. Dukovanská elektrárna je starší, má svoji tradici, pro region je nepostradatelná. Přijde mi naprosto hloupé hledat jinou lokalitu pro jadernou elektrárnu, když v Dukovanech o ni stojí. O této problematice by měli rozhodovat především lidé, kteří jí rozumí... Doufám, že se aspoň nových bloků dočkáme, protože pokud bude realizace dostavby probíhat stejným tempem, nevím, jak se má podíl jádra zvyšovat. Klíčová bude i volba dodavatele, zůstala bych u osvědčené technologie VVER.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist