https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketu-ropak-roku-ovladli-ministri-v-nominaci-je-i-hejtman-hasek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketu Ropák roku ovládli ministři, v nominaci je i hejtman Hašek

20.4.2016 09:07 | BRNO (ČTK)
Mezi nejzávažnější loňské antiekologické činy patří podle koordinátora ankety Miroslava Patrika usnesení vlády o prolomení územních limitů na Bílinsku, které prosadil hlavně ministr Mládek
Mezi nejzávažnější loňské antiekologické činy patří podle koordinátora ankety Miroslava Patrika usnesení vlády o prolomení územních limitů na Bílinsku, které prosadil hlavně ministr Mládek
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Anketu Ropák roku 2015 o antiekologických činech ovládli ministři. Letos by mohli titul získat šéfové resortu životního prostředí, dopravy, zdravotnictví, místního rozvoje nebo průmyslu. Jeho ministr Jan Mládek (ČSSD) vyhrál už loni. Mezi 12 kandidáty je i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Vítěz ankety, kterou pořádá sdružení Děti Země, bude vyhlášen 22. dubna. Pořadatelé zveřejní i vítěze Zelené perly, který udělují za antiekologický výrok.
 

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na uskutečnění nějaké antiekologické stavby. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Do ankety Ropák 2015 bylo nominováno 12 kandidátů a na Zelenou perlu 40 výroků, ve finále jich je 18.

Mezi nejzávažnější loňské antiekologické činy patří podle koordinátora ankety Miroslava Patrika usnesení vlády o prolomení územních limitů na Bílinsku, které prosadil hlavně ministr Mládek. "Došlo k porušení polistopadové dohody o ochraně sídel a zbytku přírody v tomto kraji," tvrdí Patrik. Loni Mládek dostal cenu za špatnou energetickou koncepci a snahu prolomit limity těžby hnědého uhlí na Mostecku.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) si o nominaci řekl bojem proti zařazení dvou lokalit na Labi do soustavy Natura 2000. Jde o území u Děčína s plánovaným jezem a o Slavíkovy ostrovy u Přelouče s uvažovaným plavebním kanálem, uvedl Patrik.

Za podporu pozměňovacího návrhu zdravotnického výboru sněmovny k novele zákona o ochraně veřejného zdraví, podle kterého by mohly platit dočasné výjimky dodržování hlukových limitů, je nominován ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zase za zodpovědnost při přípravě programů zlepšování kvality ovzduší (PZKO), zejména ostravské aglomerace, které nadlimitní znečištění ovzduší v postižených oblastech nijak prokazatelně nezlepší, a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) za návrh novely stavebního zákona, která omezuje práva občanů efektivně se účastnit rozhodování úřadů o stavbách s vlivem na životní prostředí.

Kvůli plánu odpadového hospodářství Jihomoravského kraje, který mimo jiné předpokládá výstavbu třetího kotle ve spalovně komunálních odpadů v Brně, je mezi adepty na cenu i hejtman Hašek.

Mezi nominované se dostali také komisař Stanislav Blažek z policejního dopravního inspektorátu v Hradci Králové, podnikatel Petr Březina, vedoucí stavebního úřadu v Hostivicích Vojtěch Budil, jednatel společnosti Azos Petr Šimák, starostka Hodonína Milana Grauová (ANO) a úřednice odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Středočeského kraje - Plzeňský kraj Jiřina Hartlová.


reklama

 
Lenka Novotná
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist