https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arbitraze-patri-pri-jednanich-k-nejproblematictejsim-castem-ttip
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arbitráže patří při jednáních k nejproblematičtějším částem TTIP

21.7.2016 14:10 | BOSTON (ČTK)
Způsob řešení sporů mezi investory a státy zůstává podle informací ČTK jednou z nejproblematičtějších částí nynějších jednání o smlouvě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Zatímco americká strana do smlouvy nazývané Transatlantické investiční a obchodní partnerství (TTIP) prosazuje rozhodování prostřednictvím arbitráže, unie by nechala případy řešit specializované soudce.
 

Mechanismus arbitráží, označovaný ISDS, patří mezi výrazné terče odpůrců celého dojednávání obchodní smlouvy s USA. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová proto loni přišla s návrhem, aby o sporech místo případ od případu nominovaných arbitrů rozhodovali soudci společně vybraní Evropskou unií a Spojenými státy.

Američané však podle informací ČTK neuznávají evropský argument, že arbitři nejsou nestranní kvůli tomu, že jejich výběr závisí na stranách sporu. Poukazují na to, že problematická může být i nezávislost soudců. "Byli by vybraní vládami. Kdyby měli zájem být nominováni znovu, mohli by uvažovat nad tím, jak rozhodnutí o případech ovlivní jejich šance," řekl novinářům bývalý americký vyjednavač obchodních smluv Shaun Donnelly z podnikatelského sdružení Americká rada pro mezinárodní podnikání.

Podle vyjádření vrcholného zástupce Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR) trvají unie i Spojené státy na tom, že ustanovení o řešení sporů z investic musí být v textu TTIP obsaženo. Zatím se zvažují obě varianty. Šéfové vyjednávacích týmů smlouvy minulý týden odmítli myšlenku, že by v zájmu uzavření dohody během současné americké administrativy prozatím vypustili nejspornější témata a vrátili se k nim později.

Dvoustupňový systém, který by měl v první instanci 15 soudců a v odvolací šest, má sice kritiky i v EU, avšak unie by ho chtěla zapracovat i do dalších dojednávaných obchodních a investičních smluv. "Jednoznačně si myslím, že to je cesta kupředu. Řeší to některé klíčové připomínky, které k ISDS máme," řekla novinářům nizozemská europoslankyně a stínová zpravodajka pro TTIP Marietje Schaakeová.

K arbitráži dochází v případě, kdy se investor domnívá, že stát porušil závazky z investiční dohody, kterou se státem uzavřel. Kritikům systému vadí mimo jiné vysoký počet případů a jejich náklady.

Rozhovory o smlouvě TTIP trvají tři roky, minulý týden se v Bruselu uskutečnilo 14. vyjednávací kolo. Dohoda by měla odstranit většinu bariér v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává v případě podpisu TTIP v Česku pozitivní dopad na HDP, zaměstnanost i obchodní bilanci.

Některé země EU mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin.


reklama

 
Radek Jozífek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist